TQ follow saya =)

Monday, September 22, 2008

Rakyat Malaysia bertambah disiplin??

Hai sume.. Aku dah 2 kali tgk rancangan Shamsul@bazaar ramadhan tu..kat tv3.ari isni.pukul 7.30.. Ape yang menarik perhatian aku kan..orang-orang yang datang sanggup beratur panjang-panjang sebab nak beli sejenis makanan.huh. Disiplin betul rakyat Malaysia kan?? ni lah contoh yang baik untuk generasi-genarasi yang akan datang.

Tapi ada sesetengah tempat macam kat jalan raya, rakyat Malaysia masih lg tak berdisiplin. Tapi bagus la kat bazaar ramadhan berbaris macam tu, ye la...tambah-tambah di bulan mulia ni kan.. latih lah diri berdisiplin dan sabar...

Masa bulan puasa je ke nak jadi sabar dan berdisiplin mcm ni? Ni pengalaman aku sendiri la, satu masa tu,aku pegi pasar malam dekat dengan rumah aku, memang ramai dekat pasar malam tu... ye la..mane tak nya.. dak UiTM, UTP, KPM,IKBN... kebanyakan nya datang beli barang kat pasar malam ni..Cerita nya macam ni,aku nak beli makanan kesukaan aku la, "roti john"... So, aku order la.. kena tunggu la..ramai..tak beratur pun...sbb aku tak napak pun punca barisannya.huhu.. lepas tu...ade la sorang kakak ni..Kecoh sangat, aku pun naik rimas dengan dia. Dia bising kata nak hujan.. memang mase tu ari nak hujan sangat dah.mendung. Tapi orang lain tak la kecoh macam dia.. Bila siap roti john tu, leh pulak berebut,die berebut dengan ada sorang lagi kakak tu... ish-ish-ish... ada jugak manusia yang macam ni.penting kan diri sangat, orang lain pun nak balik cepat jugak sebab dah nak hujan,orang lain pun order jugak roti john tu..

Ish-ish-ish...tu lah akibatnya tak beratur, penjual tu pun dah naik pening dah..tak tau siapa yang order dulu..aku pun tak jadi beli...terus balik, sebab hari dah nak hujan lebat... sekian... pesanan: Berbudi bahasa, sopan santun budaya kita...

Friday, September 19, 2008

Pakatan menghapuskan Umat Islam

Di tulis oleh Azizi Embong.. yang beralamat http://ustazazhar.com/v1/berita/pakatan-menghapuskan-umat-islam.html

bace lah kat laman ni...

Thursday, September 11, 2008

Orang yang terang-terang menentang Islam- Mustafa Kamal Ataturk


Korang kenal ta Mustafa kamal ataturk ni? Die ni pemimpin atau pengasas turki selepas kerajaan Uthmaniyyah. Cerita ni aku dapat dari Encik Hisyam, Mento aku. Aku tertarik untuk cari lebih lanjut pasal crite die ni kat tnet..lpas tu aku pun masuk dalam blog untuk kongsi bersama anda semua.... Aku bce crite ni dari Melangkah ke alam Misteri by Fazamania. Bes jgk isi lam web kawan tu. Senang-senang lawat la.


Ok...crite kamal ataturk td.. Die ni seorang beragama Islam tp mengamalkan ajaran yahudi secara senyap-senyap..Disebabkan nenek moyang die yahudi die sgt memusuhi khalifah uthmaniyah dan agama Islam.Die telah melakukan macam-macam perkara yang menunjukkan die menentang Islam secara terang-terangan. Antara perkara-perkara nya:


1. Menandatangani perjanjian Luzan


Die buat perjanjian dengan inggeris dan kuasa sekutu barat. Dalam perjanjian tu die setuju untuk menghapuskan sistem khalifah Islamiyah. Dia buat perlambagaan turki baru (yang sekular) dan hapuskan perlembagaan lama yang bercirikan Islam


2. Dia juga Menukar peraturan syariat Islam kepada undang-undang barat


Dia ambil undang-undang sivil, jenayah dari negara barat untuk menukarkan dengan undang-undang Islam.


3. Kamal ataturk ni mengasingkan urusan agama dari politik dan negara.


Dia ambil fahaman sekular dari barat dibawa ke negaranya.


4. Azan dalam bahasa Turki


Pelik sangat. Azan kekal dari mula sekarang hingga hari kiamat.


5. Al-Quran dicetak dalam bahasa turki


6. Memaksa perempuan untuk mendedahkan aurat.


Kaum wanita Islam diturki ketika itu dipaksa untuk buka aurat. Mereka diberi pilihan, jika mahu pakai tudung mesti pakai skirt. Huh! tak masuk akal. Lepastu..kalo nak pakai kain labuh.takleh pkai tudung.


7. Ditukar hari cuti umum pada hari Ahad


Pada zaman pemerintahan Islam dahulu, cuti umum adalah pada hari jumaat. Hari ahad adalah cuti umum bagi negara-negara barat. Manakala kalender juga ditukar dari kalender hijrah kepada kalender masihi. ( perkara ni juga berlaku di negara kita jugak.pikir-pikirkan lah. Jangan kita asyik mengikut cara barat sahaja).


Itulah antara-antara perkara yang tak baik dilakukan oleh Mustafa Kamal Ataturk itu. Jangan lah jadi seperti die ni.perosak agama dan negara.


Di saat kematian nya pula....sangatlah seksa.... Allah telah menurunkan bala ke atas dia.Allah telah datangkan bebagai penyakit yang menyeksa dia dan dia tidak dapat menahan azab seksaan Allah itu. Dia dapat sakit kulit hingga kaki dan gatal-gatal seluruh badan..sakit jantung, darah tinggi, panas sepanjang masa. Sapai dia menyuruh ahli bomba siram rumah dia 24jam dan slimutnya diletak ketulan2 ais.Tapi masih rasa panas lg..


Akibat tak tahan terlalu panas, dia jatuh pengsan 48 jam dan sedar semula dan hilang ingatan. Kemudian dia pengsan lagi dan terus meninggal...Masa dia meninggal takda sape nak memandikan,kapankan dan kuburkan dia. Oleh itu mayat die diawet 9 hari 9 malam. Lepas tu adik dia merayu pada ulama2 untuk uruskan jenazah dia. Mereka pun bersetuju. Tetapi semasa nak kebumikan dia, bumi tidak mahu menerimanya. Sudah cube beberapa kali tapi masih bumi tidak dapat menerimanya.(tidak dapat digambarkan)


Mayat ataturk di awet lagi dan diletak di dalam muziam selama 15 tahun. Selepas itu mayat itu ingin ditanam semula. Dengan kuasa Allah, bumi masih tidak menerima ataturk. Bukan di bumi turki sahaja malah diseluruh dunia. Akhir sekali mayat dia ditanam di atas bukit dicelah-celah batu marmar seberat 44 tan .


Sungguh menyedihkan ada orang begini. Dia sudah pun meninggal dan kita tidak patut untuk mengata dia, cuma jadikan kisah ini iktibar dalam hidup kita. Sejarah mengajar kita........

Friday, September 5, 2008

Ramadhan tanpa nenek kesayangan

Hai sume... 26 Ogos 2008 aku dah kehilangan nenek aku.Hm..sedey...masa baru tahu nenek aku dah meninggal aku rase mcm tak percaya je.Mse tgk dia terbaring kat atas katil n orang ramai datang ziarah. Napak cam dia tido biase je. Nenek aku dah saket lama. Aku kesian dengan nenek aku. beberapa tahun dia saket. terlantar. tak boleh jalan. Bila tiba Ramadhan ni aku terasa sangat ketiadaan nenek aku... Teringat masa dulu2.Nanti raya lagi terasa.Kalau dulu bile dah nak raye.. nenek aku masak lemang.Bakar lemang dari pg sampai ptg. Sebuk nye nenek aku dlu.. Dia rajin n ligat wat keje. Aku sedey lagi bile tgk atok aku asek kenangkan nenek aku. Kadang2 dia nangis. Atok aku dah 88 nenek aku 77... Semoga roh nenek aku berada dikalangan orang-orang yang beriman....al-Fatihah.....

Wednesday, September 3, 2008

Jutawan muda


Seronok n rasa bangga bile ada anak melayu yang jd jutawan pada usia 25 tahun. Sape tak knal Jutawan internet Ifran Khairi. Beliau tidak lokek kongsi rahsia kejayaan beliau. Tip perniagaan,motivasi n banyak lagi. kadio ada baca lam web page IK ni.. Ada sorang tu tanya IK (irfan Khairi) ttg apa kereta yang beliau pakai?... Ik kata..pakai kete murah je...kete kecik.. tp New Beetle tu...wah...mmg la kcik. tp besar jgk duitnya.. betul jgk..takan la IK nak pakai kete kcik(duit) hihi. Buat pe kalau ada kmampuan tp tak cari keselesaan yang maximum kan..tp still amalkan konsep kesederhanaan. Kalo free lawat la http://www.irfankhairi.com/ . Blaja tip2 perniagaan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...