TQ follow saya =)

Sunday, December 11, 2011

Failure is part of success

Hye. Salam.

Why you must Fail to succeed?
Aku sgt ske ayat ni sbb aku pun org dr golongan ni. Fail before succeed. Bile seseorang dah merasa jatuh baru akan mnggelabah untuk usaha capai kejayaan.
Bagi siapa yang sudah biasa berjaya dia akan terbuai pencapaian dia. Aku pun pernah rase mcm tu. tak dinafikan.
Tiap kali aku jatuh, aku sgt2 bersyukur sbb Allah ingatkan aku supaya berusaha lebih lagi untuk berjaya.
So, kalau kita dah jatuh skali tak bermakna kita akan jatuh selama nya. Jgn salahkan diri terlalu lama, terima kenyataan yang kita buat salah dah usaha untuk perbaiki. Good Luck Guys! and Good Luck to me too! I'm struggling now for my study.

Thursday, December 8, 2011

Argggghhh!


Belajar kat mane2 pun same ade cabaran n susahnya. And cabaran tu la buat kan kita stress. Skang ni aku dah takleh control stress aku. and buat muka mcm budak atas ni. huhuh

Susah nak adapt dgn tempat baru n tak paham style marking lecturer sini. local student yang dah belajar sni 3 thn senang la nak score tp aku susah. and what does it mean? mean aku kne work harder and most important kne buang pnyakit malas aku ni.

Anyone ade resipi tak nak buang penyakit malas ni?

skang tgh wat assignment negotiation. Stress slagi tak finish assessment sume and lg stress bile nak dpt result... arghh menakotkan.. K lah kwn2. skarang pukul 11.55 malam. masa untuk merehatkan diri. semoga bangun awal sok leh prepare keje ni..

Good night! Sweet Dream!

Tesco Wrexham



This video is taken around Wrexham Town Center.

Wednesday, December 7, 2011

Skype connecting Malaysia - UK


Ok. Start with Bismillahirahmanirahim..

Firstly nak ucapkan trima kasih kat Cik Raihana sebab comment last entry request more entry. Hihi... before this malas sbb rase mcm takde reader pun blog ni.. so biarkan tanpa melawat. Sorry sgt2 sbb lame tak update k kwn2? =)

and also i saw in the list of visitors got from other countries. A big surprise because i didnt use english to write my entries. Maybe Malaysian but living in others countries. But I dont know. I apology if I'm not writing english. It more easier to story in my own language. But I try some to make it fair. =)

If there anyone didn't know about Skype? Skype is being popular these days. Its can be download at the internet for use on computer or mobile phone. OK don't laugh too much. Im not going to explain skype like teacher did in class. *and tetibe ckp omputeh ni knape? adei..Haha.

I use it to talk with my family, friends, and special boyfriend. hihi. "Even long distance but still leh skype lagi kan.." this sentence slalu kami guna untuk menyedapkan hati bile dah berjauhan ni. OK mane sama skype dgn jumpa depan2 kan? *ttbe rase kekok nak tulis blog balik. and tetibe rase mengantuk. im feel sleepy now and it my bedtime. Im going to sleep now then. See u guys tomorrow. I try to write more about experience in the next entry.

* everyone knows what skype is. Is a boring topic but I love it. I really miss my hometown now..

Sunday, October 23, 2011

Lama tak update blog la...

HI!! Salam.....
Sorry my viewer..tak update agak lama.. Last entry pasal naik ETS hihi.
And rase dah lama benda itu berlaku...
Aku sekarang further study lagi. BA Business Management... in Glyndwr University United Kingdom..
Nanti akan update lebih lanjut tentang ni... this is for my family, friends, and my junior kat KPMSI..
So harap2 dapat mengubat rindu dan berkongsi pengalaman..... =)
Later! bye! Salam.
In campus.

Thursday, September 22, 2011

First time naik ETS. huhu...

Hye everyone... =) Salam.
Last entry aku cerita tentang ke-excitedan aku nak naik ETS kan?
Hihihi...
Ok. Aku dah pun naik ETS. dari batu gajah ke KL sentral. Aku g dgn Mak aku. Tiket kami jam 5.39pg. wah..awal gile aku bgn pg tu. rasa mcm nak bersahur.. Disebabkan aku nak sampai KL awal untuk urusan dgn pihak MARA. Station KTMB ni cantek =) dah tak mcm dulu2.. selesa la.. cuma takda kdai makan..kalo station dulu2 bnyk gerai2 makanan..huhuhu...

Pagi tu kami dpt announcement yang keretapi lewat 4minit.. huhu..aku ingat lewat sgt la..4 minit pun dorg bgtau =) ..Cuma tak bestnya, bila kami terpaksa berenti di rawang. Kerana di sungai Buloh ada keretapi tergelincir. So, pihak ETS sediakan bas dari rawang ke KL Sentral. Huh.. jadi kami lewat sejam dr masa yang sepatutnya kami berada disana. Bila dah sampai KL Sentral kami pun naik LRT ke Masjid Jamek dan tukar train naik lak ke bandaraya station. Dpn sogo..Then jalan kaki sikit sampai lah ke Pjbt MARA Jalan Raja Laut. =) Bwh ni gambar2 aku kat station n mse lam ETS.


Ni station KTM Batu Gajah

Ni time nak balik..dah penat berjalan...huh..

Smile =)

Aik. camne lak gamba ni ke bawah.. ni sblm berlepas ke KL. 5.40 pagi..huhu..

Wednesday, September 14, 2011

Excited for me because it my first time


Salam! =) hye guys.
This time i really2 excited. Know what? I'm going to travel with train tomorrow. =)
Last post aku ada tulis tentang aku sangat2 nak naik benda tu. Sebab belom pernah naik lagi. Ok aku melebih-lebih. huhuhu.. Maybe pada sesetengah orang dah biasa sgt n takda benda yang special pun naik kretapi ni. Tp pd aku it is one of my dream. True.xtipu. Lepas dah dpt naik train sok, aku nak naik helicopter lak lepas ni =) lepas tu kapal selam... =) Esok aku nak pergi mara untuk urusan pengambilan ticket flight, cek suma.. Next entry aku aku story la kisah aku naik train ya...huhhu.. Muga perjalanan diberkati Allah. Amin =)

Tuesday, September 13, 2011

5 Tahun Menyulam Cinta

Picta from Mr Google. Thanks. =)

Salam =) Tgk lah title entry di atas.. cewwwahhh.. jiwang sekejap.
Aku happy n bahagia sgt sebab aku dan dia sampai ke tahap ini.. walopun mcm2 dugaan..
Kata orang 4 tahun tibe masa dugaan yang paling besar dlm hubungan.. n 5thn dah melepasi tahap berbahaya tu.. tak tau lah kan.. dugaan tu boleh dtg anytime. Aku harap hubungan kami kekal sampai akhir hayat kami. Doakan kami =)

Wednesday, September 7, 2011

His tears =(


Picta i got from Mr Google. Mata dia tak biru k, coklat ja. Really miss the way he look at me.

Sebelum ni, teringin nak melihat lelaki menangis untuk kita. People said, if a man cry for a women means he love her a lot.

Tp bila nampak sendiri and buat that man I love cry for me it hurts me. I feel bad. =( I miss him. I'm sorry.

Tuesday, September 6, 2011

Long Distance Relationship

Salam.. Hye All...

Pictures for this entry are from Mr Google.com.

Long Distance Relationship is when u cannot see or meet each other for months or years due to long distance place you stay at. Usually because of one of you 2 or you both furthering study or working. Sad right?

Ni aku punya description tentang LDR.. Tetiba rasa nak wat entry tentang ni lak. Mengikut pengalaman aku la kan. 5 years dah pun. Banyak jauh dari dekat with someone I love.

Before this, it didnt affect me much, but now, it really2 make me keep thinking and emotional crying like a baby. Huhu.. Eventhough kami jauh selalu, tapi kami tak penah rasa jauh dan rasa jemu. Yang penting, masing2 jujur, setia, memahami, ikhlas, dan saling percaya. Trust doesnt mean didnt care at all apa yang dia wat n mana dia pegi. Take care, always keep contact, text or calls make you both more close and fall for each others. huhuhu.. Is it tips? No la. Nati jd riak lak. I really2 hope he is the one for all my life. Sebelum ni tak rasa sgt, sebab jarak kami 2 3 jam je kalau dia nak balik jumpa. Tp bnyk barriers mcm cost, transport, time kami jarang jumpa. Lg pun masing2 busy. Kalo jumpa pun 2 bulan sekali or 3 bulan sekali. Hm... LDR yang tu pun aku dah rasa tak sanggup lg jauh2 dlm 5 thn ni. Skarang, aku lak yang kena jauh dari dia. 1 tahun tak jumpa dia. Boleh kah aku?? aku pun tak tau.


Nasib baik skarang zaman IT canggih2. Ada skype, IM, kurang2 terubat rindu. Harap aku kuat =) Doakan kami ya..

Friday, September 2, 2011

Perempuan Kampung VS Perempuan Bandar VS Perempuan Kampung Belagak Bandar

Salam =)

Hye all... Arini aku dah sihat sikit.. Ok lah dari semalam. dah kurang selesema and batuk aku. Alhamdulillah.. Lepas ni leh la beraya sakan kembali. huhuhu...

Ok, Tgk title entry aku hari ni. Aku bukan nak judge those people who better tp aku nak story sikit la tentang jenis2 girl seperti dalam title tu.

Aku perempuan kampung. OK. So what?? kuno sgt ke aku ni?? huhuhu.. Aku tak marah ok, aku just nak story sikit. Masa aku Kolej dulu, semua orang dari seluruh Malaysia. and dak2 town ramai jgk la.. Then, aku ni orang tempatan kat area2 kolej aku ja. and kolej aku dalam kawasan hutan sekeliling nya.. jauh sikit la ada kedai-kedai.. Bila sesi suai kenal dgn kwn2 mesti dorang kate, tak teringin ke nak study jauh-jauh sikit. kurang-kurang keluar la dari Seri Iskandar ni... Dah nak buat mcm mana, Allah dah tetapkan rezeki aku untuk belajar kat situ. Aku mintak University lain tak dpt. SPM aku biasa-biasa ja. And kolej tu ada course yang aku minat n tu ja satu-satu yang tawarkan aku belajar. Tak kan aku nak tolak sebab kolej tu belakang rumah aku ja? Tu baru perempuan kampung belagak bandar. Hahahha...

Dan ada jugak la yang kata aku ni macam terperuk je kat seri Iskandar ni tak keluar-keluar. Tak tahu dunia luar... Those people yang cakap tu tak kenal aku lagi, tak tau daerah mana negeri mana and negara mana dah aku jejak. Aku diam kan aja. And kalau ada sampai tahap aku tak tahan aku ckp lepas jugak. Hahaha.. Sebab aku tengok kadang-kadang those people yang ckp and anggap aku ni perempuan kampung@kuno tu tak la luas jugak general knowledge dia. Then, aku biarkan je la.. Hati kadang-kadang memang sakit.

So, aku take it positively, Aku study rajin2. Aku perluaskan knowledge aku. And aku rasa tak perlu kalau setakat banding2 brands baju beg seluar kasut, party, or cara dorang social yang menjadikan dorang perempuan town. Sebenarnya, orang yang btul2 town dia tak mcm tu, yang belagak town yang lebih2 ni. Ada la skali tu ada orang nak pinjam barang aku, then dia kata ish design dia mcm kampung sgt dia tak suka. Then pakai jugak. Aku sangat-sangat tak phm. Hahaha.. whatever la. Mmg tu je yang aku ada and AKU MEMANG PEREMPUAN KAMPUNG. So, what? Kampung cool jugak. =) Kalau tak, Ana raffali tak cute and cun dalam style gadis melayu@ gadis desa nya =) Kan2?

Apa ada dengan status yang kau ada skarang. One day orang yang kau perlekehkan akan lebih maju metroplitan dr kau. Hidup kan macam roda. So, sama-sama ingatkan diri sendiri jugak. Jgn hilang respect pada orang, even serendah mana pun dia, jgn kita perlekehkan dia. K guys. =) maaf jika aku ada salah kata terkasar bahasa terguris hati. Ampun maaf banyak2.



Picture ehsan dari google. =)

Thursday, September 1, 2011

Raya with Flu and Cough


Hye! Salam all..
Arini masuk ari ke3 raya... selesema n batuk aku makin menjadi2.. aku nak raya =( .. hm..tak selesanya.. kalau tahun lepas aku demam lepas 3 4 ari raya.. kali ni dpt 3 4 ari sblm raya n sampai la ari raya..

maybe sbb penat sgt time bulan puasa uruskan hal2 mara n visa sume.. aku kalah dgn penyakit ni.. huhuhu... tp aku jgk yang degil.. dah dpt flu cough patutnya berehat bnyk2.. ni aku jejalan je.. Ok korang bgtau. mcm mane ari raya nak berehat? mesti lah nak raya kan? huhuhu.. n ni akibat nye la..tagung sniri. raya ke3 dan penyakit bertambah teruk...

sekarang ape perlu aku wat utk sihat kembali:
(mcm yang org nasihatkan aku, tp leh ke aku ikut? huhuhu)

1. Jgn minum air ada ais ( mostly org buat air ais raya2 ni, dan itu lah yang sedapnya.huhuhu)
2. Berehat diam2 kat umah (boleh ke?? mana tahan kaki ni nak g bjalan je)
3. Makan ubat ikot time (hahha..ni aku tak buat. sbb kalo makan ubat nati mengantuk. lagi2 ubat batuk. pening pusing kalau aku tahan mata ni dr tdo. tak suka)
4. jgn makan pedas2.. (yang ni aku leh sbb aku mmg tak makan pedas sgt, tp kalau rendang kuah kacang mmg pedas sikit.. raya petama n kedua mmg aku makan je suma..hahhaha... )

i want my healthiness again... as i usually can eat, drink, go everywhere and do whatever i wanna do in Raya Day.. =) Ya Allah I'm Redha if this is for my own good. Alhamdullilah... Sakit itu dugaan buat kita utk Dia menguji kita kan kwn2 =) sekurang2 nya Dia bg aku berehat.

Tuesday, August 30, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2011

Salam.

Selamat Hari Raya Aidilfitri =)

Pengumuman raya selalunya mesti umum lusa baru raya. Tp smlm dia umum esok raya =) Mesti ramai kelam kabut menyiapkan apa2 yang tak siap lagi.. thn ni kami raya sederhana shj..

Pagi raya baru balik kampung. sebab kampung dkt2.. aku cuma ada seorang sahaja lagi nenek. Aku balik jugak kampung walopun takda opah n tok lagi.. Rindu raya dulu2. meriah sgt masa ada tok n opah n masa mereka masih sihat. =( rinduuu.....

Saudara tak seramai dulu jugak yang berkumpul. family aku sendiri pun. abg n kakak2 suma dah kahwin. masing2 ada family sendiri.. Tp sempat jugak berkumpul tadi. walopun sekejap. =) happy...aku upload bnyk gamba. tp ni je lah gamba yang nak post kat entry ni.. hihihi =)




Ni saya n kakak saya.. nurul huda..kat umah opah. =)





Ni saya, syafiqah (adik saya), n sepupu fasihah... u know what? we have same front name. that is AINNA...huhu... Ainna Mardhiah, Ainna Syafiqah, n Ainna Fasihah =)





Ni lak ape??? hahhaaha... mcm kuweh tak?? ade kan?? jd kan?? hihi rasa dia boleh la tahan.. ni kuweh saya wat sniri. satu2 nya untuk raya ni =) Nama dia biskut cornflake chocolate chip. nyum2... meh la dtg raya umah saya =)



Friday, August 19, 2011

Second day with MARA and Stephanie =)


Salam... Hye all! =)

Sorry lambat update. Second day with MARA n Stephanie were on Wednesday 17 August 2011. Sebab BZ dgn mcm2 documentation yang kne settle kan.. Hari ni baru selesai buat medical check up... penjamin.. n isi sikit2 borang2 tu.. banyak lagi yang belom complete. Malam ni lah sambung.


Ni saya n fatin bergambar di Bahagian Pendidikan Tinggi MARA di pejabat MARA Jalan Raja laut.. masa ni Pn Hayati yang menguruskan tawaran kami for furthering study ada meeting. So, tak dapat bergambar dgn dia..

Ni lak session briefing nak isi form VISA dgn agent Glyndwr University, Stephanie =)..
tgk how mess da document. We suppose to stay in KL for few days for doing the VISA application. Sebabkan kami ni dari jauh.. Perak n Penang. Kami terpaksa balik dulu hometown for settle all the MARA documentation. Then, Selasa we going to KL for completing the VISA application. Huh.. 2 minggu yang memenatkan. Tp takpe.. by next week hope suma urusan selesai. Sebab pastu dah nak raya dah...Leh la raya dengan senang hati =)

Alahai, dah nak berbuka dah.. Nati saya update lg k? need to prepare for iftar. =) Selamat Berbuka =)

Tuesday, August 16, 2011

first day with MARA


Mr Google.. saya pinjam pic ni ye =)


Hye all. Salam.
Hari ni saya dah sampai kat pejabat diatas. =) MARA. agency yang sgt2 saya berterima kasih kerana dah memberi banyak peluang kepada saya belajar di Kolej Profesional MARA Seri Iskandar dgn bantuan kewangan penuh. So, bersyukur lah kalau anda juga diberi peluang yang sama. N jangan sia-sia kan peluang ni. Peluang dah ada. Kita sendiri yang menentukan masa depan kita. Jangan selalu kata Gov kejam dgn mcm2 perkara. Kita muhasabah diri, kita yang kejam kpd diri kita sendiri kalau kita sia-siakan peluang yang dah diberi kepada anda. =)

Jumaat lalu, saya dapat panggilan dari Bahagian Pengajian Tinggi MARA minta kami datang ke Pejabat MARA Jalan Raja Laut untuk urusan dokumentasi n taklimat sedikit dari bahagian pengajuran.

Di sana saya berjumpa Fatin Adila dari KPM Seri Iskandar juga =) kami sama2 dpt tempat yang sama di Glyndwr University, Wales. Ada lagi 5 yang lain dari KPM Beranang dan juga KPM Indera Mahkota. Taklimat bermula jam 3 petang dan berakhir 4.15 petang. Esok kami jumpa lagi di Pejabat MARA untuk berjumpa agent Glyndwr iaitu Stephanie. Saya akan update lg nanti. sekarang penat la..nak rehat.. =)


Monday, August 15, 2011

BFF since darjah 1 =)


Salam all,

Hye...

Firstly i want to change the way i state myself as "aku" before to be "saya". WHY? It is proper way cause have older n younger friends read my belog. hhuhu.. ada ka?? whateva la..

N sorry sgt kalo skali sekala terguna jugak "aku" =)

Entry kali ni saya nak wat entry "tentang mereka" ....

N saya pilih this girl to be story about...
Dia kawan baik saya bila saya darjah 1 di sekolah kebangsaan pasir gajah di perak. Nama dia Amira..
Dan saya pindah dari sekolah tu bila saya masuk darjah 4. saya pindah ke sekolah kebangsaan Seri Iskandar sbb saya dah berpindah rumah dekat seri iskandar. Dan lepas tu kami pun lost contact. Saya tak pernah jumpa dia lagi lepas tu. Sejak FB (Facebook) hot dengan reunite people, saya pun search her name tapi sayang. saya tak ingat nama penuh dia.. dan ramai org nama Amira.. saya tak jumpa dia..
Tp dengan kuasa Allah.. we meet again. =) Alhamdulillah... kami berjumpa di kenduri kahwin kakak n abg saya di rumah saya di kuala kangsar.. tak sangka sungguh dpt jumpa dia balik kat kenduri tu.. rupa2nya ummi saya still contact lg dgn mak dia =) .. Kenapa lah saya tak tanya kat ummi yep slame ni ...
Apa yang menarik sgt tentang kami ni sbb sgt2 berjodoh saya rasa..
Masa kami darjah 1 kami ada suai kenal. Biasa la kan... Masa tu, tak berapa ingat, buat biodata kot.. Saya first time duk kat sebelah dia masa dalam kelas dan kami menjadi kawan baik =) Bila kami kenal2 n kebetulan birthday kami sama iaitu 16 January 1989.. aku sangat excited =) huhu... dan tempat lahir kami juga sama kat hospital changkat melintang... woo.. dah 2 benda kebetulan sama ni.. bila saya cita kat ummi. umi pun bgtau yang umi n mak mira katil sebelah2 masa bersalin kan kami =) cuma mira lahir dulu dan saya lahir malam... waw.. since ritu, saya rasa sgt best kebetulan ni.. kuat jodoh kami.. boleh berjumpa pulak masa kami darjah satu lepas last jumpa masa baru2 lahir =)

Ni la Mira.. BFF masa saya darjah 1. Eh bukan.. Tak over kalau saya kata BFF masa saya lahir lg =) kan2... Ha... korg ada?? hhahahha...
(Ps: Mira..ainna amik pic mira yang ni utk post entry kali ni.. sbb ainna rasa pic ni comel sgt =) )

Tuesday, August 2, 2011

Keratapi Tanah Melayu (KTMB)

Hi! Hari ni puasa yang ke 2... Selamat berpuasa=) hihihi.. kenapa lak aku tempek gambar train ni lak? Sbb aku sgt excited nak naik benda ni. OK! over. tp memang aku tak pnah naik KTMB. LRT kat KL n train kat lam airport penah la.. tp tak sama dgn KTMB... teringin sgt nak naik.. maybe ade yang dah selalu sgt naik n sampai nak mutah sbb jemu. Tp aku rase bestnye org tu dpt naik train.. =)

Pagi td aku teman sepupu gi station KTMB kat Batu Gajah, dia nak beli tiket balik raya.. tu la rasanya first time aku g station keretapi.. huhuhu.. aku rase nak beli je tiket td.. huhu.. takpe. after raye ni aku mesti kena naik train jgk. tak kisah la g mane2 pun.. Tadi pegi takde bwk camera. So, aku mintak kat Mr Google pinjam 2 gambar ni.. =)



Gambar Ihsan dari Google.
Sbb aku tadi gi tak bawak camera.
=)

Monday, August 1, 2011

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan yang Mulia =)

Hai semua... Salam =) Hari ni 1 August juga 1 Ramadhan... Umat Islam diseluruh dunia mula berpuasa sepanjang bulan ini.. Saya harap Ramadhan kali ni kita dpt lebihkan amal ibadah kita. Harap Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya.. Huhuhu.. bukan ibadah bila bulan Ramadhan shj. Tp bulan Ramadhan ni bnyk sgt Fadhilat2 nya dgn pahala yang berlipat ganda. Saya harap perubahan dapat dilakukan =) amin...

Tiap kali bulan Ramadhan kita mesti akan bertarawih pada malam hari. Yup. Tak perlulah politik2 time bulan puasa ni.. kebelakangan ni politik negara kita dah makin celaru. dah tak tahu dah mana betul dan mana slh. yang pasti tak ada yang perfect. masing2 ade kelemahan. jgn lah menganggap satu parti tu betul semua tanpa ada cacat celanya.. kita kena terima jika ada kelemahan dan perbaiki bukan dah tahu ade kelemahan tapi cari pihak satu lagi punya kelemahan shj.

Yang tak enaknya, bila politik dah melebihi segalanya, mulalah anak dgn ibu bapa bergaduh, suami isteri cerai berai, adik bradik tak bertegur sapa, kawan hilang kawan. Semua memutuskan silaturrahim semata2 kerana politik. Yang lagi sedih ada jugak yang berpuak2, masa terawih ni nampak jelas.. parti ni semayang jemaah kat sni meminggirkan orang yang parti pihak lain ni.. Yang ni perangai org yang agap besar politik dari agama. Dlm agama Islam kita ni menuntut kita mengeratkan silaturahim. bukan membenci orang, memutuskan silaturahim yang ada. Sedih dengan politik negara yang makin menjadi2 dan lagi sedih dgn org kita yang menanam perasaan benci dlm diri lebih dari perasaan syg.Perasaan syg kalau boleh disemai dlm diri, putih bersih hati. =)

Sama-sama mengingatkan diri sendiri jugak =) nyway.. selamat berpuasa kwn2 =)





lokasi: Masjid UTP Tronoh, Perak.

Sunday, July 31, 2011

Mana kulit remaja ku dahulu????

Hye! Salam.
wow. tgk aku punya title entry. mcm dah tua sgt je kan...huhuhu
nyway aku sgt2 mahukan kulit remaja aku dulu2... huhuhu...
disebabkan gatal guna product mcm2, nak try la konon.. mula2 dulu aku pakai cuci muka T3 anti bacterial. sbb aku ni jenis muka berminyak n ade jerawat. krim lak krim safi yang tutup ijau... tu je aku pakai dulu..tp dulu aku rajin.. makin lame aku makin malas. tambah bile dah sambung study diploma aku. aku malas nak membedek2 muke ni...kdg2 pkai krim pun malas. tp tu la masalah first jadi kat muka aku ni.. then, jaga kdg2 je..ikot mood. salah aku jugak kan..

pastu biasa la bila dah sambung blaja ni dgn kwn2 sikit2 pose tangkap gamba. tgk balik gamba aku tu muke berminyak la plak. mula lah find others product. ntah macam2 aku pakai. aku pakai garnier la, neutrogena la, oxy la, nano white la... entry sblm ni ade aku buat tentang nano white.. yup. tak dinafikan mmg baik product ni.. tp aku ni jenis tak sbr n malas jaga muka n makan. pastu tukar lagi. argggh.... lama2 aku pun fedup dah nak pk sgt.. tgk muka bnyk bintik merah. jerawat mula naik balik. =(

Lagi satu, dulu muka tengah elok, gatal g wat facial treatment.. pastu tak jaga.. slh sendiri la kan..huhuhu... aku harap blom terlambat lagi nak menjaga kembali muka aku ni.. aku nak try product ni sbb tgk kat forum2 bnyk feedback positive ttg product ni... mmg dulu aku pnah pakai n ok.. =) hari ni baru pakai. harap dpt tgk positive effect dia..



Ihsan dr google.

Aku pakai pencuci muka safi gamat skarang ni...dia ade anti jerawat. and aku nak hilangkan jerawat aku ni dulu... muga dptlah kulit remaja ku dahulu kembali... huhuhuhu....

Wednesday, July 27, 2011

Pachelbel - Canon in D



hyep! really2 love this melody. can someone play it for me???
HUHUHU....
Ni entry pendek. saje2.
xtau knape.. dgr lagu ni mesti ingat kat someone =)
jommmm lyn jap lagu ni =)

Friday, July 15, 2011

Rezeki ada di mana2...

Takde yang lagi besar ke logo yang leh letak kat entry ni??? huhuhu..OK.Gambar Ihsan dari google.

Arini 15/7/2011 ... Keputusan kemasukan pengajian tinggi lepasan STPM dan setaraf dah pun boleh disemak mulai jam 12 tgh hari tadi... WOooo... berdebar2 sume org yang tgh tunggu result ni.. try click laman web ni taleh.. not respon la..try again.. sampai jem. ye la...berpuluh ribu or maybe beratus yg mohon.. Stress dgn takot lagi nak tgk kptsn dia... emm... aku td cek lambat sikit. tyme dak laki g smayang jumaat. hihihi.... asenye kurang sikit org yang online utk buat semakan tu... Akhirnya. Dpt jgk check. Alhamdulillah.. Aku dpt tawaran University tertua kat malaysia ni.. mmg impian aku nak sambung kat U tu.. aku jadi serba salah sbb aku dpt tawaran baik yang lain jgk... yang mane aku pilih akan jd penentu hidup aku masa akan datang.. Ada orang kata aku sgt bertuah sbb dapat peluang itu.. yup. aku takkan sia2 kan.. Ade yang kata jgk.. untung dpt bnyk peluang camtu leh pilih2... ade org langsung tak dpt...

Aku sgt2 bersyukur dgn jalan hidup aku yang ditentukan oleh Allah. Dulu aku tak pernah terfikir akan dpt peluang begini.. Ye la..aku bukannya org yang straight A dlm ape2 exam pun. SPM aku pun tak berapa nak memberangsangkan. Menyesal mula dulu aku tak rajin blajar. Tp tak smestinya dapat masuk U aku takleh capai impian aku. Sedih tgk kwn2 sume dpt masuk U. huhuhu.... then aku masuk kolej. Takde dream or hope langsung msuk study kat kolej tu.. msuk tu sbb janji sambung blaja... kalo org dgr pun tempat ak blaja tu Kolej Profesional MARA seri Iskandar, org akan tanya balik, apetu? katmane? huhuhu... stres tak stres...ye la..tak popular kan macam U U lain tu... It's not matter. Aku study rajin2.. n aku nak buktikan yang aku pun boleh =) even tak masuk U..hihihi... Lecturer kat KPMSI very great lecturer. rajin mendidik dan jgk membimbing.. kdg2 bg jgk selingan motivasi.. tp tu yang bagus.. Start aku ubah minded aku utk start blaja rajin2 sbbkan kata2 lecturer aku Pn Mashitoh Musa. =) Sejak sem satu lagi. Dia lah menyebabkan aku menjadi berkobar2 mahu membuktikan apa yang aku ada skarang ni... TQ madam =) moga Allah memberkati madam sekeluarga...

So, pada yang berjaya menyambung pengajian ke peringkat Ijazah saya ucapkan Tahniah. Dan jika tidak dapat tawaran melalui upu tu, jangan lah kecewa. Sbb rezeki kita ada di mana-mana.. Allah dan tentukan yang terbaik utk kita. Cuma kita siap atau tidak menghadapi cubaan dan dugaan kita yang mendatang. Jadikan lah hari ini lebih baik dari smlm dan esok lebih baik dari hari ini.. Kita just go on dgn hidup kita. Jgn pernah pts asa. wat yang terbaik kamu mampu dptkan yang terbaik =)

p/s: mcm org pakar motivasi lak...hahha...skali skale.. =) Chill guys. Don't give up.

Tuesday, July 12, 2011

Anak tu kan anugerah dari Allah...


Hai hai =) sila lihat gambar diatas. ade mcm sama tak muka kami??? cube teka ni anak ke adik?? huhuhu... Ramai yang ckp ni anak aku... yang pasti I love this girl a lot.. n really miss her right now.. Nama dia Ainna Syafiqah bt Ahmad Faizul.. n nama aku Ainna Mardhiah bt Ahmad Faizul.. eh... kami satu ayah? ye la..dia adik aku bukan anak aku... huhuhu.. Knape kalo aku ade anak?? jeles? anak tu kan anugerah Allah...
Manusia ni tau la kan..tambah org melayu kita ni.. suke judge people. ske pk negative about people. takpelah...aku dah maafkan org tersebut.. cume sedih bila diperkatakan begitu...
Hihih...anyway, entry ni bukan la nak citer pasal org tu.. sbnarnya nak bercerita ttg bahagianya di anugerahkan anak dari Allah s.w.t... Jap lg aku nak dpt 2 anak saudara lg..skarang ade sorg anak kakak aku.. n nati dpt lg 2 dr kakak aku yang ke2 n kakak ipa aku... =) moga mereka selamat melahirkan baby mereka bulan 10 thn ni n bulan 2 thn dpn.. =) aku suke sgt baby =) ...
N tahniah buat sahabat ku Nor Jamilah yang dah selamat melahirkan baby dia, Muhamad Danish Haikal... =)

Friday, July 8, 2011

Cerita Pendek: Misteri Bingkai Gambar (Final)

· Sebelum tu minta maaf kerana terlalu lambat membuat ending cerita ni… sangat sibuk dengan macam2 hal… n crite ni perlukan penghayatan n idea =) hihihi… so enjoy the last chapter …..

Ayah Salihah kelihatan berat ingin memulakan cerita itu. Cerita yang selama ini disimpan nya kerana khuatir anak gadisnya salihah tidak mahu lagi pulang ke kampong itu jika mendengar cerita itu. Salihah yang sudah berkerja di Kuala Lumpur hampir 7tahun jarang sekali pulang. Jika pulang hanya sekejap sahaja. Jika dicerita cerita itu, dia khuatir, anak nya tidak mahu langsung balik ke kampong nya lagi. Dia menarik nafas sedalamnya ingin memulakan cerita…

“Leha, kamu ingat ade keluarga baru yang pindah dekat sebelah rumah kita ni dulu? Masa tu kamu baru je dapat kerja di Kuala Lumpur. Keluarga tu pernah datang kerumah ni, bertanya khabar. Kamu ingat?”

“Leha ingat ayah. Makcik tu baik sangat. Dia bagi macam-macam nasihat kat leha. Dulu dia duduk di Kuala Lumpur. Tapi Leha lupa nak Tanya kat makcik tu, macam mane dial eh duduk kat rumah usang yang dah lama tinggal kat sebelah rumah kita ni ayah?”

“EEE…..seram la mak. Adik nak masuk la..” kata Adik salihah sambil menjeling rumah tinggal sebelah rumah mereka itu.

“Ye ye, jom kita masuk, ayahnya, leha, jom kita masuk. Kita sambung cerita kat dalam je”

Mereka sekeluarga pun masuk kerumah. Begitu banyak soalan yang bermain difikiran Leha. Leha mahu mengurai semua yang bermain difikiran nya. Dia kusut memikirkan semua itu. Dia ingin tahu apa yang misteri sangat dengan bingkai gambar tersebut. Mereka pun duduk diruang tamu rumah itu.

“Ayah, mana pergi makcik yang duduk rumah sebelah tu ayah? Anak-anak dia? Dia dah pindah KL balik ke? Leha baru perasan rumah tu dah jadi rumah tinggal balik.”

Berkerut dahi ayah Salihah ingin merungkai kesemuanya.

“Mereka semua dah meninggal dunia, kecuali suami makcik itu.”

“Mana pergi suami makcik tu? Dia pindah ke?

“Tidak. Dia pergi meninggalkan kampong ni. Itu lah Pak Man yang kamu jumpa tengah jalan semalam tu. Sebab itu lah kami buat doa selamat semalam tu. Sebab dia dah keluar dari kampong ni”

“Kenapa macam tu pulak ayah? Orang kampong suka ke dia pergi? Kenapa dia tidak ada sekali kat kenduri semalam?”

“Leha, Pakcik tu dah seminggu keluar dari kampong ni. Ayah pun tak tahu kenapa kamu boleh terjumpa dia kat simpang depan semalam.”

“Entah-entah tu hantu dia je ayah” Sampuk adik Leha yang dari tadinya diam sahaja.

“Adik. Jangan menyampuk. Jangan memandai-mandai” Ayah menegur adik salihah dengan nada agak tegas. Salihah lagi bertambah pelik, kusut. Rasa nya seperti mahu sahaja dia tidak memikirkan perkara itu lagi. Tetapi, tingkah laku keluarganya yang pelik pabila melihat bingkai gambar tersebut membat dia sangat tertanya-tanya dan ingin tahu. Ayah Salihah menyambung ceritanya.

“Leha, Keluarga Pakcik tu semua dah meninggal dan semua meninggal dalam keadaan sangat pelik. Sejak mereka tinggal dirumah itu, orang kampong menerima mereka dengan baik. Mereka juga ramah tamah dan selalu berinteraksi dengan orang kampong. Tetapi sebabkan satu kejadian yang aneh, mereka disisihkan oleh orang kampong. Sejak itu, perkara aneh hari-hari berlaku. “

“Aneh?” Soal Leha yang masih tak faham dan mula berasa marah dengan orang kampong yang berfikiran sempit. “Orang kampong memang suka percaya benda mistik-mistik ni. Karut je”. Berkata dia di dalam hati.

“Ada suatu hari, orang kampung melihat, Makcik tu dengan anak-anaknya berubah dalam keadaan yang menakutkan, jadi seperti hantu. Rumah mereka pun keliahatan seperti tidak berpenghuni dan sangat seram. Ayah sendiri melihatnya. Tiap-tiap malam, dari rumah kita, Nampak sangat kelihatan. Selepas itu, dalam seminggu, Makcik itu, dan anak-anaknya ditemui meninggal di depan rumah mereka. Tinggal lah Pak Man itu keseorangan. Keluarganya bertahan hanya 1bulan dirumah itu. Selepas satu bulan tinggal disitu, mereka meninggal dunia. Tetapi, orang kampung tetap tidak mahu mendekati Pak Man dan rumahnya selepas kejadian itu.”

“Sebelum kejadian pelik itu terjadi, Mak kamu ada bersembang dengan Makcik tu, Makcik tu menunjukkan bingkai gambar itu kepada mak kamu. Dia bercerita tentang bingkai gambar itu. Katanya, Pak Man yang jumpa bingkai tersebut. Dan dilihatnya gambar mereka sekeluarga sudah ada di dalam bingkat tersebut. Padahal mereka tidak pernah menangkap gambar seperti didalam gambar itu.Sejak dari itu, berlaku perkara-perkara aneh terhadap keluarga nya itu. Cuma yang tinggal sekarang Pak Man seorang sahaja.”

Leha mula bingung, timbul juga rasa takut didalam dirinya. Betulkah itu, betulkah bingkai gambar itu punca kematian Makcik sekeluarga. Dia benar-benar bingung. Dia seakan tidak percaya. Cerita yang baru diceritakan oleh ayahnya itu seperti tidak masuk akal.

“Kenapa kak? Ko tak percaya ke? Ko orang KL, mana nak percaya benda-benda macam ni. Benda ni hantu tau kak. Jin. Jin ada kat dunia ni. Dalam alam kita ni banyak penghuninya, bukan manusia je.” Adik Salihah kelihatan sedikit bengang melihat reaksi kakaknya seakan tidak menerima kata-kata ayahnya itu.

“Akak bukan tak percaya, entahlah. Kat KL takda pun cerita-cerita macam ni. Jangan-jangan orang kampung sengaja je nak buat cerita. Mereka dengki dengan Makcik, sebab Makcik tu baik.”

Adik Salihah mula tidak puas hati dengan kata-kata kakak nya tu.

“Kau tengok lah nanti ape bala yang kau dah bawa kat keluarga ni. Balik-balik menyusahkan orang.”

“Adik! Tak baik ckp mcm tu kat kakak kau! Kau minta maaf cepat dengan kakak! Adek!”

Adik Salihah bangun dan terus berlalu ke dapur rumah mereka tanpa mengira kata-kata ibunya tadi. Ibunya membiarkan sahaja anak bongsu nya itu. Ayah Leha meneruskan cerita tersebut kepada Leha.

“Dengar cerita tentang bingkai gambar itu, siapa yang menjumpai bingkai gambar itu akan terus bersama menjaga bingkai gambar tersebut. Dia tidak akan diapa-apakan, dan dia mejaga bingkai gambar tersebut hinggalah menjumpai orang yang akan menerima bingkai itu atau mewarisi ia.”

Jelas sangat kelihatan kerisauan diwajah ayah dan ibu salihah. Salihah bingung. Apa yang hendak dikatakannya. Sunyi sepi tanpa bicara. Tiba-tiba terdengar bunyi motor singgah dirumah mereka.

“Assalamualaikum. Pak Brahim,….ade rumah tak?”

Ayah Salihah bangun dari kerusinya dan melihat ikut jendela. Dilihatnya Ali dibawah dengan Jais.

“Hah, kamu berdua, ada apa halnya? Mari lah naik”

Tersentak Ali dengan Jais. Terdiam kaku dan kemudian menjerit bagai orang gila. Leha dan ibunya pelik dan terkejut lantas melihat mereka di jendela. Ali dan Jais melihat Ibu leha dan Leha, mereka berlari, dan menjerit. Seakan tidak cukup tanah. Motor dibiarkan tersadai ditanah. Ayah, Ibu, dan Leha melihat sesama sendiri dan kebingungan.

Adik Leha didapur gelak seorangan. Gelak sekuat hati. Seakan puas. Dia mengimbas kembali apa yang terjadi 2 minggu sebelum….

Adik Leha terpaksa pulang lewat akibat latihan bola jaring disekolah. Perlawanan sudah hampir. Dia sungguh takut ingin melalui rumah Pak Man. Pabila sampai didepan rumah PakMan, langkahnya makin laju. Dan dia terjatuh tersepak batu. Tiba-tiba PakMan didepan matanya. Dia amat takut sehingga diam terkaku. PakMan melihat budak perempuan itu dan ditanyanya. “kesian kamu Mak dengan Ayah kamu tidak sayangkan kamu. Mereka hanya sayangkan kakak kamu. Kamu cuba ingat balik bila kamu dengan kakak kamu, mak dan ayah kamu lebihkan siapa? Kamu nak tahu kenapa? Sebab kamu bukan anak mereka. Mereka jumpa kamu di depan rumah mereka dan mereka bela.” Selepas itu Pak Man ketawa. Adik Leha berasa sangat marah. Dia baru tahu kenapa selama ini Ibunya lebihkan kakaknya sahaja. Dia sangat marah dan perasaan marahnya membuak-buak. Dilihatnya PakMan hanya ketawa. “Kamu nak PakMan tolong kamu?” PakMan menawarkan sesuatu pada adik Leha. Dan adik Leha mengangguk……

_TAMMAT_

Hihii….harap korang suka lah cerita ni… cerita kosong sahaja. Mengisi masa lapang…

Copy cerita ini adalah dilarang sama sekali. Jika mahu copy, sila tuliskan reference nya sekali. Dan sebelum buat apa2 copy hendaklah meminta kebenaran saya dahulu. Jika didapati ade yang mencuri hasil saya ini, tidak segan-segan saya ingin mengambil tindakan =) terima kasih.

Tuesday, March 15, 2011

Cerita pendek: Misteri Bingkai Gambar [Part 2]

Selesainya kenduri malam itu, salihah tidur merehatkan diri. Adira dan Julie pula pulang ke rumah mereka yang berhampiran dari rumah Salihah. Berselang rumah sahaja. Salihah terlalu penat dengan perjalanan dan kerja-kerja di dapur. Dia terlupa langsung tentang bingkai gambar misteri tersebut.

Hari makin meninggi. Salihah belum pun bangun lagi. Pagi itu, mak Salihah jenguk ke bilik Salihah utk mengejutkannya bangun bersarapan.

“Leha…bangun-bangun. Matahari dah tinggi tu. Kamu sarapan pun belum lagi. Cepat-cepat bangun”

“em…nanti la mak…Leha ngantuk lagi”

“Bangun-bangun makan dulu. Tolong mak susun mangkuk lam almari jum”

“Nanti Leha tolong la…mak rehat-rehat la dulu”

“Ish budak ni. Dari dulu sampai sekarang sama je. Liat bangun bila org gerak..”

Mak Salihah melihat beg Salihah yang terdampar di lantai dengan berselerak barangnya. Lalu dia pun mencapainya untuk dikemaskan.

“Tgk tu, berselerak semua barang-barangnya.”

Mak Salihah pun mengemas barang-barang anak gadisnya itu. Dia menyusun baju-baju salihah ke dalam almari dan meletakkan alat-alat solek Salihah di meja cermin. Dia tersentak. Kelihatan benda yang selama ini menghantui penduduk di kampung ada di atas meja anak gadisnya.

“Leha! Leha! Mana kau dapat benda puaka ni? Kenapa kau bawak benda ni balik ke rumah kita???”

Mak Salihah ibarat dirasuk. Ketakutan menghantui fikiran dan diri mak Salihah. Salihah terkejut lantas bangun dapatkan mak nya. Ayah salihah dan adik Salihah juga bergegas kebilik salihah ingin melihat apa yang terjadi. Mak Salihah meronta-ronta ibarat dirasuk ketakutan.

“Kenapa kau bawak benda puaka ni balik kerumah kita? Buang! Buang! Buang!!!” Mak Salihah meronta dan menjerit sambil tangan nya menunjuk kearah bingkai gambar tersebut. Ayah salihah dan juga adiknya turut terkejut melihat bingkai gambar yang berada di atas meja Salihah.

Salihah bingung kenapa mak nya itu terlalu trauma dengan bingkai gambar tersebut. Dia lihat bingkai gambar tersebut sangat unik dan cantik. Dan tak mungkin dapat dijumpai dimana-mana. Seakan hiasan dan ukiran nya berusia bertahun lamanya dan mempunyai keunikan tersendiri. Sangat menarik hatinya. Buang? Tidak, dia sangat menyukai bingkai gambar tersebut dan tak mungkin dia akan buangkan nya. Melainkan memulangkan kepada tuan punya bingkai gambar tersebut. Dia tahu mesti ada cerita disebalik bingkai gambar itu yang membuatkan emaknya begitu trauma.

“Mak. Mak. Kenapa ni mak?? Leha tak paham? Apa benda puaka?” Salihah ingin mendapatkan penjelasan ibunya itu. Ibunya ditenangkan nya bersama ayah dan adiknya. Namun ibunya tidak boleh menjawab persoalan Salihah.

“ Mana kau dapat bingkai gambar tu Leha? Tanya ayah salihah dengan nada tegas. Leha tidak faham kenapa dengan mak dan ayahnya sangat takut dengan bingkai gambar tersebut. Bukan kah ia nya cantik??

“ Pakcik tu punya, Leha ambik sebab nak pulangkan pada pakcik tu nanti kalau jumpa dia.”

“Pakcik? Orang tua tu? Kau jumpa dia dimana? “

“Ayah kenal dia? Leha jumpa dijalan. Kesian dia terdampar kat jalan, dia jatuh motor. “

“Kau jumpa dia kat jalan mana”?

“Kat jalan simpang 3 depan jalan masuk kampung kita ni. Kenapa ayah? Kenapa dengan pakcik tu? Kenapa dengan bingkai gambar ni?” Leha kebingungan. Ibu Salihah kelihatan menangis tidak berhenti-henti. Ayah Salihah mendengus. Memikirkan apa yang patut dia lakukan. Adik Salihah pula merenung tajam kakak nya itu dengan kemarahan.

“Kau balik dah la jarang-jarang. Balik pulak bawak bala kat keluarga kita!” Adik salihah memang dari dulu tidak rapat dengan kakaknya kerana dia kesiankan ibunya yang sentiasa mengingati kakaknya dan mengharapkan kakaknya itu pulang. Tetapi Salihah asyik sibuk dengan kerja nya. Sampai ibunya demam-demam rindukan kakak nya itu. Itu membuatkan kemarahan dalam diri adiknya terhadap kakaknya terpendam sedikit demi sedikit.

“Bala apanya? Kau adik, kenapa? Ayah mak, kenapa ni? Leha betul-betul tak paham la. Bingkai gambar tu bawak bala apa?” Mak Salihah memulakan percakapan nya.

“Kita buang je lah bingkai gambar ni abg. Benda ni boleh bawak bala kepada keluarga kita nanti.”

“Ish. Tak boleh buang. Ingat tak apa yang terjadi kat keluarga Pak Man bila mereka buang bingkai gambar ni? “

“Habis tu kita nak wat ape abg…” Mak Salihah kembali menangis. Leha sedar yang dia telah membawa sesuatu yang buruk kepada keluarga nya itu. Timbul rasa sesal dalam dirinya. Dia mencapai bingkai gambar tersebut. Dia terkejut melihat gambar di dalam bingkai gambar tersebut. “Eh bila pulak dia meletakkan gambar mereka sekeluarga di dalam bingkai gambar tersebut. Dan bila pulak mereka sekeluarga menangkap gambar tersebut” Namun dia dia sahaja dan tidak memberitahu mak dan ayah serta adiknya. Cuma berkata-kata di dalam hati.

“Ada gambar kita sekeluarga kan kat dalam bingkai gambar tu kak?” Tanya adik Salihah. Dia seakan-akan mengagak dengan pastinya. Tak mungkin adiknya nampak kerana dari tadi bingkai gambar tu tejatuh selepas ibunya tertepis akibat terkejut.

“Eh, mana kau tau dik? Er… a,ah. Memang ada gambar kita pun. Kau ke yang letak gambar ni kat sini dik?

“Kau tak tau ke cerita disebalik bingkai gambar ni? Eh mana kau nak tahu kan, kau bukan selalu ada kat kampung ni. Asyik duduk KL je.”. Adik salihah dengan nada sinis.

“Ayah mak, Leha mintak maaf.. Leha tak tahu tentang bingkai gambar ni. Leha taknak menyusahkan keluarga ni. Leha mintak maaf. Biarlah Leha balik KL, bawak sekali bingkai gambar ni dengan Leha.”

Emak Salihah terus memeluk anak nya itu erat-erat. “kau tak tahu tentang bingkai gambar tu nak. Kau tak salah. Emak yang salah, tak bagitahu kau tentang nya. Jangan balik KL nak, tunggu duduk sini dengan mak”. Salihah memeluk erat mak nya. Terasa kasihnya seorang ibu terhadap anak nya itu.

Hari semakin petang. Cuaca dikampung tersebut sangat baik. Keluarga Salihah kelihatan tenang, tetapi masing-masing gelisah memikirkan tentang nasib mereka nanti. Masing-masing diam seribu bahasa. Ibu Salihah membuat air the O dan juga kueh cara dan menghidangkan nya di tempat duduk didepan rumah mereka. Ayah Salihah yang membinanya. Itu lah tempat mereka berehat diluar rumah. Dan pokok-pokok dan bungaan yang tumbuh lebat membuatkan landskap rumah mereka sangat cantik.

“Leha, tolong mak bawak dulang air tu kat depan. Jum kita minum sama-sama dengan ayah kamu” Salihah tanpa banyak bicara, mengangkat dulang air dan mengikuti jalan emaknya. Emaknya membawa dulang berisi kuweh.

“Jemput minum bang.” Ayah Salihah tersenyum tapi senyuman itu ibarat dipaksa. Salihah tahu itu. Mereka menikmati santapan petang itu.

“Adik mana?” Tanya ayah Salihah pada emaknya.

“A,ah la. Tadi adik mandi. Saya ingat nak panggil dia nanti” Kelihatan adik Salihah berjalan menuju kearah mereka.

“Ala mak tu, biasa lah. Kalau kakak balik. Tak ingat kat adiik dah” Nada merajuk adik Salihah jelas kelihatan. Salihah tarik tangan adiknya itu.

“Alah, ngade lah engkau. Meh sini. akak dah siap asingkan kueh untuk kau tau tak. Ni ha, semua untuk kau.” Salihah memujuk adik nya itu.

“Ayah, mak, boleh tak cerita kat Leha apa sebenarnya terjadi. Kenapa dengan bingkai gambar. Dan Leha pun tak paham, kenduri semalam tu doa selamat sempena apa?” Ayah dan emak Salihah saling berpandangan.

“Awak cerita lah bang. Leha ni berhak tahu. Dia pun ahli keluarga kita jugak. Orang kampung ni jugak.”

Ayah salihah mendengus dan memulakan ceritanya….

Bersambung……..

p/s: sabar ye sambungannya…nantikan….hihihihi

Wednesday, March 9, 2011

Cerita pendek: Misteri Bingkai Gambar

Adira, Salihah, dan Juli dengan gembira menyanyikan lagu balik kampung nyanyian Arwah Sudirman. Lagu ini menjadi kemestian tiapkali mereka pulang ke kampung sempena perayaan, atau cuti-cuti am. Kali ini mereka pulang ke kampung kerana ada kenduri doa selamat di rumah Salihah. Mereka pun tidak tahu kenapa dan sempena apa kenduri tersebut diadakan.

“Assalamualaikum mak, kenapa mak telefon Leha siang tadi? Leha busy sikit tadi kerja”

“ Waalaikumussalam, ha.. Leha, ada pun kamu. Ni ha, Mak nak bagitau, malam esok ada kenduri doa selamat sikit, kamu balik ya.”

“ Malam esok? Tapi Leha kan kerja sok mak.”

“ Ai, takkan malam pun kerja lagi kot?”

“ Malam tak la kerja, tapi kerja Leha habis nya lewat. Kalau balik pun malam baru sampai”

“ Tak ape lah, malam pun, janji kamu balik.”

“ Ok lah macam tu, Leha balik esok ye Mak, mak masak sedap-sedap tau. Leha suka udang masak lemak”

“ Iyalah. Ada-ada je kamu ni. Ok lah, Assalamualaikum.”

“ Wa,alaikumussalam..”

Proton Pesona warna kelabu memecut laju di jalan yang lengang itu. Huh, seram betul lah jalan sini. Jalan yang tiada lampu jalan sungguh gelap gelita, yang ada hanyalah lampu kenderaan yang lalu lalang.

“Oh mak engkau”

Salihah betul-betul terkejut dengan memberhentikan kereta nya secara tiba-tiba. Elok sahaja selepas selekoh itu, kelihatan sebuah motosikal terdampar diatas jalan raya dengan barang-barang nya berselerak di jalan raya.

“Eh, ada orang jatuh motor la, macam mane ni? Seram lak aku.”

“Ish kau ni kenapa Dira? Fikir yang negativ je. Kesian tau pakcik tu. Jom la kita tolong dia” Salihah lekas-lekas tanggalkan tali pinggang keledar nya dan ingin pergi menolong pakcik tersebut.

“Eh, kau nak kemana Leha?”

“Pergi tolong pakcik tu la.”

“Ee…jangan la.. aku takot la.. betul kata Dira, seram tau. Kan dah banyak kes jadi macam ni. entah mana tau dia nak rompak kita ke, rogol ke, dah la jalan sunyi sepi tak ada orang. Ko jangan berani sangat Leha.”

“Tak ada apa lah, niat kita baik, nak tolong pakcik tu je” Balas Salihah, tanpa mengira apa yang dijawab oleh teman-temannya dia cepat-cepat buka pintu kereta dan ingin menolong pakcik tersebut.

“ Kenapa ni pakcik? Pakcik OK ke? Pakcik tak apa-apa?”

“ Tak ada apa, pakcik sendiri terjatuh. Pakcik nak cepat-cepat keluar dari kampung ni.”

“ eh nanti dulu pakcik, biar saya bawak pakcik pergi klinik, kita check dulu takot ada terluka apa-apa”

“Kau siapa? Orang semua nak jauhkan diri dari aku, kau pulak nak tolong aku. Kau tak takot ke? Sudah la. Ketepi!”

Tempik lelaki berumur dalam lingkungan 60 an itu. Dia lantas mengutip barang-barangnya yang jatuh di atas jalan raya tersebut, dan terus berlalu pergi dengan motosikal dia. Tinggal Salihah terpinga-pinga. Salihah dengan kehairanan tambah dengan rasa marah kembali ke keretanya. Dalam langkah nya itu, dia terpijak sebuah bingkai gambar. Bingkai gambar yang tampak usang tetapi masih cantek dengan ukiran yang unik dan pasti menarik perhatian orang yang melihatnya. Dalam gelap, tetapi dia sempat terpesona dengan bingkai gambar tersebut. Seolah olah bingkai gambar tersebut bercahaya.

“Oi Leha!, ko tecongok ape lagi? Jomla” Tempik Adira dengan nada agak ketakutan”

Leha diam dan melangkah masuk ke dalam kereta. Bingkai gambar tersebut dicapai oleh Juli yang duduk di tempat duduk sebelah.

“Weh, ni pakcik tadi tu punya ke? Kau ambik kenapa?”

“ Aku pelik la, kenapa orang kampung nak halau pakcik tu dari kampung kita ni? Apa salah dia?”

Kata-kata pakcik tersebut terus menghantui fikiran Salihah. Mereka pun sampai dirumah Salihah dan kelihatan ramai orang sudah berada dirumah nya, kenduri doa selamat bermula sebaik sahaja mereka sampai rumah tersebut.

Bersambung..................................

p/s: Nati aku sambung lagi ek. Ade hal lak.. =)

Monday, February 21, 2011

Hantu Kak Limah Balik Rumah...HUH. punye panjang tajuk filem... sempoi cam cite dia jugak.



Popular gile le cite ni. (ala2 gaye husin ckp)
huhuhu...
Sape yang tak pnah lg tgk cite ni??? sape yang pnah tgk??
ce cite ce cite.
Cite ni lah yang aku tgu beberapa tahun dah lpas aku tgk n gilekan cite zombi kampung pisang.
Sbb last lam cite tu ada ckp cite tu tak bis lg..
tugu punye lah tunggu kuar akhirnye cite ni...
Hantu Kak Limah Balik Rumah..

To Mamat Khalid and Hassan Mutalib. Good Job!!
cite2 Mamat Khalid sume style lame2 n suasana kampung je.. tak mcm cite melayu biase len..
kete besar, umah besar, projek 5juta, rempit2, bohsia, masalah sosial, dengki2.

Cite dia pun simple, bnyk2 cite dia takde jalan cite yang amik masa berhari2.. mcm zombi kampung pisang tu satu malam punye cite je. tp full of scene. tak bosan langsung aku tgk bkali2...
pd aku la kn. tak tau la korg cmne. aku suke zombi kampung pisang lg.. aku leh tgk ulang bnyk kali tak bosan2 pun. ade mat karan, deris, haha... siap mention org de spm dgn org takde spm. cite old skul gile. dulu2 org ade spm tu kire dah hbt sgt..hihihhi... bende yg simple leh jd klakar. n bnyk lg ar scene lm cite tu wat aku tak jmu2...
man laksa pun best gak.

ape2 pun. hope mamat khalid and hassan mutalib leh lg wat cite mcm ni. All the best. =)

p/s: aku suka btul husin and usop. huhuhuhuhu


Saturday, February 12, 2011

Video bkaitan dgn post sblm ni..Pasal tgk bola cam nak berperang tu.


Source Youtube. Uploader matluthfi90. video die best2. huhuhu..

Friday, February 4, 2011

Nak tgk bola ke nak berperang???

Thanks to Google Image for the pictures =)


Tgk gamba di atas. Aku pelik sgt2 dgn penyokong2 team bola masing2. Korang tak pelik n heran ke? Tlg lah. ni bola je... yang act sampai cam nak berperang sampai ade yang gado2 tu pe cite?
logik sikit la.. BOLA. kalo pk secara waras, hati suci, tak jadi cm ni...

Baru2 ni aku tgk la bola kan.. the same problem yang dorg ni bwk.
Sampai perlawanan terpaksa ditangguhkan akibat dari penyokong yang main mercun.
Oi. ko ingat tahun baru cina ke nak men mercun nak halau iblis.
Korg tgk bola la..
adei... sedih dgn tingkah laku mereka ni.
Kalau susahkan diri sendiri je takpe. Ni susahkan org lain jgk.

Walaupun mercun diharamkan bwk masuk dalam stadium, tp ada jgk yang bwk masuk. bakar mercun, bakar stadium, halang penglihatan org len nak tgk bola. Silap aribulan, mencederakan org lain dan tak mustahil menyebabkan kematian.

Tolonglah buat satu teknologi, pintu masuk stadium yang leh detect bahan spt mercun tu then pada masa yang sama letupkan. Agak2 ada tak yang brani bwk masuk mercun dlm stadium???
=)
Kita war2 kan la ttg pintu tu. supaya tiada yang cedera akibat mercun yang mereka sendiri bwk. tp kalo ada jgk yang jiwanya kental nak bwk jgk, merasa lah keberkesanan pintu tersebut.huhuhu

p/s: semangat kesukanan dan setiakawan dlm sukan tu penting supaya kita tidak terlalu taksub dan menyebabkan terbit rasa kebencian sesama sendiri dan pergaduhan.

Wednesday, February 2, 2011

Katil pelik-pelik

Credit to Google for all the pictures. TQ Google.huhuh


Vertical bed. haha. Leh ke tdo berdiri cam ni.


Mahal katil ni..halus seni buatan nye. haha..mesti direka khas utk tuan punye katil ni mengikut gaya die tdo. huhuhuhu

Katil beger. Kalo sejuk2 dpt tdo kat katil ni mesti best. sambil mimpi makan beger.

Tak boleh aku tido katil macam ni. Rasa macam ade JuOn je kat bwh tu. huhuhu.

Kalo tdo atas katil ni mesti rase mcm puteri beradu. Sedar2 dah sampai kat pulau batu putih. huhuhuuh...

Katil ni sesuai sgt untuk org yang dah seminggu tak tido. Penat sgt tu yang tido menelentang tu. hahaha...

Islam will dominate the world



Credit to Google for the picture.

Islam akan sekali lagi dominate the world dan menjadi kuasa besar di dunia ni seperti zaman kegemilangan nya suatu tika masa dahulu. Benda ni dah tertulis dalam al-Quran.
Aku ada dgr lecture dr Sheikh Imran Hosein. Sape dia tu?
=) Aku ske dgr lecture dia walopun aku bukan blaja kat tempat die.
Kalo korg nak tgk kat youtube bnyk.

Dalam lecture dia tajuk Dajjal the False Mesiah. Leh jelaskan kite mengenai Dajjal, sejarah Dajjal tu sniri, dan ape yang Dajjal sedang lakukan dan ape yang bakal terjadi.
Semua tu ada kaitan dgn dunia kita skarang.
Leh jugak tgk series 'The Arrival' kat youtube juga bkaitan dgn idup kite skarang.
Suma nya dirancang oleh Dajjal dan pengikot dia.
Israel adalah sekutu kuat Dajjal kerana mereka pikir Dajjal adalah Al-Mesiah yang akan kembalikan zaman kegemilangan Israel di Jerusalem mcm satu tika dahulu.
Tp tanggapan mereka silap. Dajjal bukanlah al-Mesiah.

Kiamat takan berlaku selagi Islam tak menakluki dunia lagi sekali.
dalam cite 2012 tu bukan kepercayaan org Islam. jgn kita terpengaruh. Bumi ini takkan hancur selagi belom datang nya Dajjal, dan Imam Mahdi serta Nabi Isa untuk menyelamatkan Islam.
Tp bencana akan terus berlaku dgn kerap. Kerana itu adalah tanda2 hari kiamat hampir tiba.

Ada juga yang mengaitkan Segi 3 bermuda dgn tempat dimana Dajjal tinggal. Wallahualam....
Tp yang pastinya Dajjal akan dilepaskan dr ikatan nya bila air di Tasik Galilee kering kontang. dan sekarang korg leh tgk sniri dan laporan dari Israel sniri.
sbb tasik tu ada di daerah Israel.

Nabi s.a.w telah bersabda berkaitan dengan pengalaman sahabat Tamim Ad-Dari ra yang belayar dengan rakan-rakan beliau dan terbabas di sebuah pulau. Selepas mereka bertemu makhluk hodoh yang memperkenalkan dirinya sebagai pengintip, mereka telah bertemu dengan makhluk berbadan besar yang memperkenalkan dirinya sebagai Dajal), “.. Dajal berkata: ‘Beritahu aku tentang pohon-pohon tamar di Baisan, adakah ia masih berbuah?’ Kami berkata: ‘Ya’. Berkata Dajal: ‘Tidak lama lagi ia tidak akan berbuah’. Dajal bertanya lagi: ‘Bagaimana dengan Tasik Tiberia, adakah masih dipenuhi air?’ Kami menjawab: ‘Ya, ia masih dipenuhi air’. Dajal berkata: ‘Tidak lama lagi airnya akan kering’..............” (Riwayat Muslim)

Tasik Tiberia yang skarang dipanggil sebagai Tasik Galilee di Israel. Dan bila ianya terjadi, Dajjal akan dilepaskan dan akan memasuki seluruh bandar2 di seluruh dunia bagi mengumpul pengikutnya. Dajjal mempunyai kuasa yang luar biasa. Orang2 mukmin beriman akan dapat melihat dgn jelas di dahi Dajjal ada tetulis kafir. Pada ketika itu akan datang lah Imam mahdi dan Nabi Isa bg menyelamatkan Islam dan umatnya.

Dan ikotlah mereka bagi memperjuangkan Islam bersama2 Imam Mahdi dan Nabi Isa a.s.
Ketika Itu, Dajjal dan pengikut2 dia akan kalah dan Islam akan kembali berkuasa di dunia dan zaman kegemilangan nya akan terus mekar sampai ke hari kiamat. Wallahualam.....


Monday, January 31, 2011

Bencana makin banyak di Dunia ni...

Banjir, gempa, tanah runtuh, gunung berapi... n macam2 lagi bencana yang terjadi didunia ni..
ske lak aku dgr lagu ni... buat kite berfikir. Tp kalo awek yang nyanyi ni pkai tudung lg ok kot..
enjoy the song... =)

Friday, January 28, 2011

My first 'Bakso'

Hye =)
Excited gile je aku ni kan... hahhah...
padahal org len dah berjuta kali makan bakso ni agak nye.
N aku ni lah first time =)
yang aku makan ni ketiaw bakso... sedapppppp
tp pdas sgt lak. sbnar nye leh ckp tanak pdas.
aku je yang terlupe nak ckp..
al maklum lah first time.... hahahhah
aku dah migu lpas makan bakso ni.. sblum makan snap picture dlu..huhhu
tp ttbe tringin lak nak makan lg..tu yang upload kat blog ni... hihihi
=) Bakso ni makanan asal nye dari Indonesia. same je mcm sup2 yang kite makan, cam mee sup, ketiaw sup. .. yang lain nye, dia pnye yang mcm fish/meat ball tu...

Ni my first bakso yang bertarikh 23 bulan 1...hahahha
siap ade tarikh lagi..
ntah ape2 je aku ni kan...
biar la..aku ske.hihihi
yang bwh ni lak kuwey cakoi/kocok ...huhuhu... makan sakan aku petang tu...
enjoy the food kwn2...hihih =)


Wednesday, January 26, 2011

Totally Amazing Technology In This House


Best nye kalo perabot kat rumah leh buat mcm ni =)...huhuhuhu

Tuesday, January 25, 2011

Comot!! =)

cube teka sape dak comot ni??
huhuhu... ni adek aku yang paling kecik.
Ni gamba kat zoo negara. Mase ni die amik aiskrim aku.
Mule2 aku bg die makan sikit2.. last2 die nak pgg sendiri. N bile dah pgg sendiri,
korang tgk la pe akibatnye..hhuhuhu

Aku wat entri pasal adek aku ni... sbnarnye aku rindu sgt2 kat die.. dah 2 minggu lebih aku tak jumpe die...aku btol2 rindu ragam dia tu ='(

Jangan mengata orang yang dah Takda la.. Ish

Gambar dari Google

Huiyo. Panjang nye muncung org ni...huhuhu
Hadoi....
Pelik sgt manusia jenis mcam gini. Kan2...
Nak share sikit lah dengan korang.
Untuk ingatan kite bersama jgk kan..
saya ni geram dgn segelintir orang yang dah macam jd tabiat mengata/mngumpat org. Or lebih teruk lg menfitnah org...
Tp mmg ada org jenis mcm ni.

Asek mengata orang itu, mengata org ini.
Kalo die mengata buruk pasal org tu/mengumpat tak apelah kalo org tu hidup lagi, at lease die leh g jumpe org tu kan mintak maaf. Dan leh dengar org tu maafkan ke tak.
Tp kalo mengumpat orang yang dah takda/ meninggal dunia, mcm mane engkau nak mintak maaf kat orang tu ha?

Tak baik tau.. mengata orang yang dah pergi ni.. lebih baik kite sedekahkan al-Fatihah pada dia..
Jika dia ada buat salah dengan engkau, atau wat dosa dengan engkau, dia akan tanggung diakhirat sana. Tp engkau yang hidup ni, duk kumpul dosa mengumpat dia je, kat akhirat nanti kau pulak yang akan trima balasan nye.. Sama jgk engkau dgn dia yang wat dosa dgn engkau tu..


p/s: sambil mengingatkan diri sendiri.....

Friday, January 21, 2011

Penemuan hangat!!! huhhuhu

Hye!
huhuhu...Tajuk mcm gile gempak je kan. Tgk product lam gamba ni, Nano White. Mcm yang Diana Danielle pkai lam iklan tu..huhuh...pengaruh iklan tv btul la aku ni..
sbnarnye tak sgt terpengaruh la..yang paling besar pengaruh bende ni kakak aku.

Kalo dlu tgk iklan kat tv biase2 je.. mcm biase la..mcm pcaye tak pcaye je kan.
Tp tgk kakak aku pkai. ok. sesuai utk kulit die... kulit die pun cam aku gak. biase la adek bradik.
kulit yang jnis pori besar, kulit bminyak, kesan jrawat, jerawat mudah naik, blackhead, whitehead. Then kakak aku pkai. Umi aku pun pkai.
dorg tnyata puas ati dgn product ni.. n jgk dok promote kat aku...

Aku mase tu tgh pkai satu product ni. utk kulit bminyak jugak. tp tak bpe sesuai dgn aku. product die bgus. tak kate tak bgus. tp tak bape sesuai kot. then, aku bg kat adek aku tu.die laki pun, takde pun masalah jrawat or bekas jrawat sgt.
So, aku pun g la beli bende ni kat guardian. Then aku pkai. Nampak lah kesan kebaikan product ni n sesuai dgn kulit aku. walopun blom 100% memulihkan kulit aku. tp dlm process itu.
=) yeay.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...