TQ follow saya =)

Thursday, December 11, 2008

jalan yang paling memeningkan kepala


Swindon, England - roundabout paling memeningkan dalam dunia~

jalan paling bengkang bengkok

San Francisco, USA - jalan paling bengkang bengkok dlm dunia~

jalan paling lebar didunia


1) Buenos Aires, Argentina - jalan paling lebar dalam dunia~300 feet

Saturday, November 29, 2008

Rumah termahal di Dunia





  • Nama kediaman Antilla.


  • Bernilai RM6.6billion.


  • Pemilik jutawan petrokimia India, Mukesh Ambani.


  • Tinggi rumah 27 tingkat


  • Mukesh dengan anggaran aset RM142 bilion (AS$43 bilion) dinobatkan laman web Forbes lelaki kelima terkaya di dunia.


  • Merujuk pelan, bangunan ini menawarkan ketinggian 173.12 meter bersamaan ketinggian bangunan 60 tingkat. Namun, disebabkan Antilla memperuntukkan 27 tingkat, ini bermakna setiap arasnya dilengkapi siling berketinggian lebih tiga meter daripada ukuran sepatutnya.


  • Enam tingkat tempat meletak kereta bakal memuatkan 170 kereta import tuan rumah.


  • Turut disediakan pusat servis kereta yang ditempatkan di aras tujuh.


  • Tingkat lapan mengandungi pusat hiburan lengkap mini pawagam dengan kapasiti 50 orang pada satu masa.


  • Dua tingkat di atas ‘health level’ menempatkan unit pangsapuri berdinding kaca untuk penginapan tetamu.


  • Dua tingkat di atas kediaman keluarga diperuntukkan sebagai kawasan penyelenggaraan.


  • Di atasnya pula, disediakan ‘ruang udara’ berfungsi sebagai bilik kawalan untuk helikopter mendarat.

Tuesday, November 25, 2008

Siapa orang Kaya di dunia?


senarai orang paling kaya. Macam biasa nombor satu bukanlah rahsia, mestilah Bill Gates. Macam mana pulak yang nombor 2 dan seterusnya, lihatlah rangking ni...


  1. Bill Gates, Microsoft, USD50 Billions

  2. Warrent Buffet, Bukan Tokey Buffet!, USD 42 Billions

  3. Carlos Slim Helu, Telecommunications, USD30 Billions

  4. Ingvar kamprad, IKEA, USD28 Billions

  5. Laksmi Mittal, Steel Industry, USD23.5 Billions

  6. Paul Allen, Microsoft, USD22 Billions

  7. Bernard Arnault, Luis Vuitton, Cristian Dior, USD21.5 Billions

  8. Prince Alwaleed Bin Talal Alsaud, Raja Saudi punya anak saudara, USD20 Billions

  9. Kenneth Thomson, Thompson Group, USD19.6 Billions

  10. Li Ka-shing, Investments, USD18.8 Billions


Antara billionaire lain ialah Roman Abramovich, di tangga 11, Micheal Dell yang buat komputer Dell tu! nombor 12! Apa yang menariknya ialah, 7 daripada 15 orang paling kaya di dunia ialah mereka yang kena buang kolej atau university dan ada yang berhenti belajar masa sekolah menengah lagi!! mereka ni membuktikan bahawa untuk berjaya kita tak semestinya kena skor semua A dalam exam tapi dengan semangat tidak mudah putus asa dan bekerja keras! oklah, kalau nak tengok sumanya, belilah majalah Forbes.


reference: ceritapelik.blogpot.com

Tuesday, November 4, 2008

Do Re Mi Fa So La Si Do

Cerita ni aku tgk awal2 pagi....lg....cerita ni ambik mase 2 jam... cam movie len2 jgk.. cerita die mula cam ni.. prempuan tu nama dia jung won..dia keje part time kat taman tema.die pakai kostium dinasor...dia asek kne buli. kne tolak. skali die gram sgt.dia gadoh dgn laki tu nama dia eun kyu..tapi eun kyu tak napaka muke popuan tu sbb pakai topeng dinasor.jung won pun blik umah...dia ade adik laki yang lawak..hihi..tgk2 eun kyu td yang die gado tu pindah sblah umah dia.plan2 dorg suke sama suke.. eun kyu ni ade band sniri...nama band die do re mi fa so la si do.. mse eun kyu bwk jung won g tempat die practice tjumpa dgn kawan bek lama die yang da 10 tahun kawan..tp gadoh n bpisah....nama dia ape tah lupe..nama popuan tu pun tatau la btul ke tak..yang pasti nama laki hero tu btul eun kyu.. sbb aku suke sgt die..ensem...citer ni sdiy sgt..
try la tgk...kat.... www.crunchyroll.com

Sunday, October 19, 2008

40 orang terkaya di malaysia 2008 mengikut Forbes Asia

  1. Robert Kuok AS$ 10 billion, 84, berkahwin, 8 orang anak.Kuok Group, Pacific Carriers Ltd, Transmile Group, Wilmar International.
  2. Ananda Krishnan AS$ 7.2 billion, 70, berkahwin, 3 orang anak.Maxis Comminications, Aircel Ltd, Astro All Asia Networks
  3. Lee Shin Cheng AS$ 5.5 billion, 69, berkahwin, 6 orang anak.IOI Group
  4. Teh Hong Piow AS$ 3.5 billion, 78, berkahwin, 4 orang anak.Public Bank
  5. Lee Kim Hua & family AS$ 3.4 billion, 79, janda, 6 orang anak.Genting Group
  6. Quek Leng Chan AS$ 2.4 billion, 67, berkahwin, 3 orang anak.Hong Leong Group, Guoco Group, Rank Group
  7. Yeoh Tiong Lay and family AS$ 2.1 billion, 78, duda, 7 orang anak.YTL Corporation
  8. Syed Mokhtar AlBukhary AS$ 1.8 billion, 56, berkahwin, 5 orang anak.Malaysia Mining Corporation (MMC), Malaysia Johor Port, Malakoff, Gas Malaysia
  9. Vincent Tan AS$ 1.3 billion, 56, berkahwin, 11 orang anak.Berjaya Group
  10. Tiong Hiew King AS$ 1.1 billion, 78, berkahwin, 4 orang anak.Rimbunan Hijau Group, Tri-M Technologies
  11. Azman Hashim AS$ 700 juta, 68, berkahwin, 5 orang anak.AMCorp Group, Ambank
  12. William H. J. Cheng AS$ 660 juta, 65, berkahwin, 3 orang anak.Lion Group
  13. Lee Swee Eng AS$ 495 juta, 52, berkahwin.KNM Group
  14. Ong Beng Seng AS$ 470 juta, 63, berkahwin, 2 orang anak.Hotel Properties Ltd, Natsteel
  15. Lim Kok Thay AS$ 345 juta, 56, berkahwin, 3 orang anak.Genting Group, Star Cruises. Alliance Global
  16. Vinod Sekhar AS$ 320 juta, 40, berkahwin, 2 orang anak.Petra Group, Green Rubber Global
  17. Lee Oi Hian AS$ 300 juta, 57, berkahwin, 4 orang anak.Kuala Lumpur Kepong, Crabtree & Evelyn
  18. Yaw Teck Seng AS$ 295 juta, 70, berkahwin.Samling Group
  19. Anthony Fernandes AS$ 290 juta, 44, berkahwin.AirAsia, Tune Hotel, AirAsia X
  20. Mokhzani Mahathir AS$ 285 juta, 47, berkahwin, 5 orang anak.Kencana
  21. Kamarudin Meranun AS$ 280 juta, 47, berkahwin, 5 orang anak.AirAsia, Tune Hotel, AirAsia X
  22. Jeffrey Cheah AS$ 275 juta, 63, berkahwin, 3 orang anak.Sunway Group
  23. Lee Hau Hian AS$ 250 juta, 55, berkahwin, 1 orang anak.Batu Kawan, Kuala Lumpur Kepong
  24. Chong Chook Yew AS$ 245 juta, 86, janda, 4 orang anak.Selangor Properties
  25. Yaw Chee Ming AS$ 240 juta, 49, berkahwin.Samling Group
  26. G. Gnanalingam AS$ 230 juta, 63, berkahwin, 3 orang anak.Westports
  27. Lim Wee Chai AS$ 200 juta, 50, berkahwin, 2 orang anak.Top Glove
  28. Kua Sian Kooi AS$ 195 juta, 55, berkahwin, 4 orang anak.Kurnia Asia
  29. Lau Cho Kun AS$ 185 juta, 72, berkahwin.Gek Poh Holding, Malaysian Mosaics, Hap Seng
  30. Abdul Hamed Sepawi AS$ 180 juta, 58, berkahwin, 2 orang anak.Ta Ann
  31. David Law Tien Seng AS$ 165 juta.Midwest, Sinosteel, T.S.Law Holding
  32. Tiah Thee Kian AS$ 163 juta, 61, berkahwin, 5 orang anak.TA Enterprise
  33. Liew Kee Sin AS$ 160 juta, 50, berkahwin, 4 orang anak.SP Setia
  34. Ahmayuddin Ahmad AS$ 155 juta, 51, berkahwin, 4 orang anak.Westports, PelikanEleena
  35. Azlan Shah AS$ 150 juta, 48, berkahwin.Gamuda
  36. Lin Yun Ling AS$ 145 juta, 53, berkahwin, 2 orang anak.Gamuda
  37. Ong Leong Huat AS$ 130 juta, 64, berkahwin, 4 orang anak.OSK Group
  38. Lim Thian Kiat USD 115 juta, 50, bercerai.Former head of conglomerate Multi-Purpose
  39. Khoo Kay Peng USD 110 juta, 69.MUI, Laura Ashley
  40. Nazir Razak USD 100 juta, 41, berkahwin.CIMB, Bumiputra Commerce Holdings

Friday, October 17, 2008

kempunan melawat gunung tangkupan perahu

Akhir tahun 2007 ritu, aku pergi melawat bandung Indonesia. Aku pergi dengan ayah mak and kawan2 ayah yang nak pergi sane main golf. Kami naik AirAsia. Sampai sane kami mendarat di bandara bandung iaitu lapangan terbang bandung. Tapi lapangan terbang diorang kecik je. ia adlah lapangan terbang tentera. Cuaca di bandung tak berapa panas. Aku selesa dengan cuaca disana. Kami dibawa oleh pemandu pelancong ke hotel selepas siap makan. Makan yang dihidang makanan minang. macam makanan negeri sembilan la. lepas tu kami dibawa melawat2 dan shoping.

Ceritanya pasal gunung tangkupan perahu ni.. kami sepatutnya pergi ke tempat ni.. sbb ia termasuk dalam jadual lawatan kami. Disebabkan makcik2 dalam rombongan tu sume nak shoping, jadi kami tak jadi pergi. Aku bengang gile. Aku teringin nak tgk tanah tempat bekas gunung berapi. Kat malaysia bkn ada pun. Tah ape kene makcik2 ni. Masa shoping dah di beri...ari2 sblmnya dah shoping jgk. Sampaikan hari lawatan tu diorg nak shoping sapai 8 jam. Gile.. aku naik pening. nak bersuara kang kate kuang ajor lak.

Monday, September 22, 2008

Rakyat Malaysia bertambah disiplin??

Hai sume.. Aku dah 2 kali tgk rancangan Shamsul@bazaar ramadhan tu..kat tv3.ari isni.pukul 7.30.. Ape yang menarik perhatian aku kan..orang-orang yang datang sanggup beratur panjang-panjang sebab nak beli sejenis makanan.huh. Disiplin betul rakyat Malaysia kan?? ni lah contoh yang baik untuk generasi-genarasi yang akan datang.

Tapi ada sesetengah tempat macam kat jalan raya, rakyat Malaysia masih lg tak berdisiplin. Tapi bagus la kat bazaar ramadhan berbaris macam tu, ye la...tambah-tambah di bulan mulia ni kan.. latih lah diri berdisiplin dan sabar...

Masa bulan puasa je ke nak jadi sabar dan berdisiplin mcm ni? Ni pengalaman aku sendiri la, satu masa tu,aku pegi pasar malam dekat dengan rumah aku, memang ramai dekat pasar malam tu... ye la..mane tak nya.. dak UiTM, UTP, KPM,IKBN... kebanyakan nya datang beli barang kat pasar malam ni..Cerita nya macam ni,aku nak beli makanan kesukaan aku la, "roti john"... So, aku order la.. kena tunggu la..ramai..tak beratur pun...sbb aku tak napak pun punca barisannya.huhu.. lepas tu...ade la sorang kakak ni..Kecoh sangat, aku pun naik rimas dengan dia. Dia bising kata nak hujan.. memang mase tu ari nak hujan sangat dah.mendung. Tapi orang lain tak la kecoh macam dia.. Bila siap roti john tu, leh pulak berebut,die berebut dengan ada sorang lagi kakak tu... ish-ish-ish... ada jugak manusia yang macam ni.penting kan diri sangat, orang lain pun nak balik cepat jugak sebab dah nak hujan,orang lain pun order jugak roti john tu..

Ish-ish-ish...tu lah akibatnya tak beratur, penjual tu pun dah naik pening dah..tak tau siapa yang order dulu..aku pun tak jadi beli...terus balik, sebab hari dah nak hujan lebat... sekian... pesanan: Berbudi bahasa, sopan santun budaya kita...

Friday, September 19, 2008

Pakatan menghapuskan Umat Islam

Di tulis oleh Azizi Embong.. yang beralamat http://ustazazhar.com/v1/berita/pakatan-menghapuskan-umat-islam.html

bace lah kat laman ni...

Thursday, September 11, 2008

Orang yang terang-terang menentang Islam- Mustafa Kamal Ataturk


Korang kenal ta Mustafa kamal ataturk ni? Die ni pemimpin atau pengasas turki selepas kerajaan Uthmaniyyah. Cerita ni aku dapat dari Encik Hisyam, Mento aku. Aku tertarik untuk cari lebih lanjut pasal crite die ni kat tnet..lpas tu aku pun masuk dalam blog untuk kongsi bersama anda semua.... Aku bce crite ni dari Melangkah ke alam Misteri by Fazamania. Bes jgk isi lam web kawan tu. Senang-senang lawat la.


Ok...crite kamal ataturk td.. Die ni seorang beragama Islam tp mengamalkan ajaran yahudi secara senyap-senyap..Disebabkan nenek moyang die yahudi die sgt memusuhi khalifah uthmaniyah dan agama Islam.Die telah melakukan macam-macam perkara yang menunjukkan die menentang Islam secara terang-terangan. Antara perkara-perkara nya:


1. Menandatangani perjanjian Luzan


Die buat perjanjian dengan inggeris dan kuasa sekutu barat. Dalam perjanjian tu die setuju untuk menghapuskan sistem khalifah Islamiyah. Dia buat perlambagaan turki baru (yang sekular) dan hapuskan perlembagaan lama yang bercirikan Islam


2. Dia juga Menukar peraturan syariat Islam kepada undang-undang barat


Dia ambil undang-undang sivil, jenayah dari negara barat untuk menukarkan dengan undang-undang Islam.


3. Kamal ataturk ni mengasingkan urusan agama dari politik dan negara.


Dia ambil fahaman sekular dari barat dibawa ke negaranya.


4. Azan dalam bahasa Turki


Pelik sangat. Azan kekal dari mula sekarang hingga hari kiamat.


5. Al-Quran dicetak dalam bahasa turki


6. Memaksa perempuan untuk mendedahkan aurat.


Kaum wanita Islam diturki ketika itu dipaksa untuk buka aurat. Mereka diberi pilihan, jika mahu pakai tudung mesti pakai skirt. Huh! tak masuk akal. Lepastu..kalo nak pakai kain labuh.takleh pkai tudung.


7. Ditukar hari cuti umum pada hari Ahad


Pada zaman pemerintahan Islam dahulu, cuti umum adalah pada hari jumaat. Hari ahad adalah cuti umum bagi negara-negara barat. Manakala kalender juga ditukar dari kalender hijrah kepada kalender masihi. ( perkara ni juga berlaku di negara kita jugak.pikir-pikirkan lah. Jangan kita asyik mengikut cara barat sahaja).


Itulah antara-antara perkara yang tak baik dilakukan oleh Mustafa Kamal Ataturk itu. Jangan lah jadi seperti die ni.perosak agama dan negara.


Di saat kematian nya pula....sangatlah seksa.... Allah telah menurunkan bala ke atas dia.Allah telah datangkan bebagai penyakit yang menyeksa dia dan dia tidak dapat menahan azab seksaan Allah itu. Dia dapat sakit kulit hingga kaki dan gatal-gatal seluruh badan..sakit jantung, darah tinggi, panas sepanjang masa. Sapai dia menyuruh ahli bomba siram rumah dia 24jam dan slimutnya diletak ketulan2 ais.Tapi masih rasa panas lg..


Akibat tak tahan terlalu panas, dia jatuh pengsan 48 jam dan sedar semula dan hilang ingatan. Kemudian dia pengsan lagi dan terus meninggal...Masa dia meninggal takda sape nak memandikan,kapankan dan kuburkan dia. Oleh itu mayat die diawet 9 hari 9 malam. Lepas tu adik dia merayu pada ulama2 untuk uruskan jenazah dia. Mereka pun bersetuju. Tetapi semasa nak kebumikan dia, bumi tidak mahu menerimanya. Sudah cube beberapa kali tapi masih bumi tidak dapat menerimanya.(tidak dapat digambarkan)


Mayat ataturk di awet lagi dan diletak di dalam muziam selama 15 tahun. Selepas itu mayat itu ingin ditanam semula. Dengan kuasa Allah, bumi masih tidak menerima ataturk. Bukan di bumi turki sahaja malah diseluruh dunia. Akhir sekali mayat dia ditanam di atas bukit dicelah-celah batu marmar seberat 44 tan .


Sungguh menyedihkan ada orang begini. Dia sudah pun meninggal dan kita tidak patut untuk mengata dia, cuma jadikan kisah ini iktibar dalam hidup kita. Sejarah mengajar kita........

Friday, September 5, 2008

Ramadhan tanpa nenek kesayangan

Hai sume... 26 Ogos 2008 aku dah kehilangan nenek aku.Hm..sedey...masa baru tahu nenek aku dah meninggal aku rase mcm tak percaya je.Mse tgk dia terbaring kat atas katil n orang ramai datang ziarah. Napak cam dia tido biase je. Nenek aku dah saket lama. Aku kesian dengan nenek aku. beberapa tahun dia saket. terlantar. tak boleh jalan. Bila tiba Ramadhan ni aku terasa sangat ketiadaan nenek aku... Teringat masa dulu2.Nanti raya lagi terasa.Kalau dulu bile dah nak raye.. nenek aku masak lemang.Bakar lemang dari pg sampai ptg. Sebuk nye nenek aku dlu.. Dia rajin n ligat wat keje. Aku sedey lagi bile tgk atok aku asek kenangkan nenek aku. Kadang2 dia nangis. Atok aku dah 88 nenek aku 77... Semoga roh nenek aku berada dikalangan orang-orang yang beriman....al-Fatihah.....

Wednesday, September 3, 2008

Jutawan muda


Seronok n rasa bangga bile ada anak melayu yang jd jutawan pada usia 25 tahun. Sape tak knal Jutawan internet Ifran Khairi. Beliau tidak lokek kongsi rahsia kejayaan beliau. Tip perniagaan,motivasi n banyak lagi. kadio ada baca lam web page IK ni.. Ada sorang tu tanya IK (irfan Khairi) ttg apa kereta yang beliau pakai?... Ik kata..pakai kete murah je...kete kecik.. tp New Beetle tu...wah...mmg la kcik. tp besar jgk duitnya.. betul jgk..takan la IK nak pakai kete kcik(duit) hihi. Buat pe kalau ada kmampuan tp tak cari keselesaan yang maximum kan..tp still amalkan konsep kesederhanaan. Kalo free lawat la http://www.irfankhairi.com/ . Blaja tip2 perniagaan.

Friday, August 22, 2008

Bangunan Berputar di Dubai


Satu lagi bangunan yang sangat unik akan dibina di Dubai. Nama bangunan tu DYNAMIC TOWER. Apa yang unik nye…bangunan tinggi pencakar langit ini akan berputar di setiap aras setiap saat. Huh. Brilliant btul la sape yang reka ni. Dr David Fisher adalah seorang arkitek dari Itali yang mengumumkan pembinaan bangunan berputar itu. Tinggi bangunan itu 420 meter. Uniknya lagi Dynamic Tower ni akan berpusing dengan kelajuan yang berbeza pada setiap tingkat.

Bangunan ini mesra alam kerana inilah bangunan pertama didunia direka dengan keupayaan elektrik sendiri melalui turbin angin yang dipasang di setiap tingkat. Wah. Takpayah bayar bil letrik tiap bulan.huhu…20 tingkat yang pertama ialah pejabat, tingkat 21-35 hotel mewah, 36-70 mengandungi unit kediaman pangsapuri dan selebihnya adalah villa mewah.huh.kalo keje kat tingkat bawak.duk kat dalam bangunan tu je.naik lif je g keje.huh.bes btul.takdala alas an Jalan jem..hihi.Nak bina bangunan ni perlukan 80 juruteknik dan 2.000 pekerja binaan. Bangunan ni dijangka siap pada tahun 2010.

Saturday, August 16, 2008

Bagaimana Taufan Dpt nama?

Bagaimana taufan dapat nama dan mengapa nama taufan itu seperti nama-nama orang. Pertubuhan kaji cuaca sedunia (WMO) menubuhkan sebuah jawaankuasa khusus yang bertanggungjawab menamakan taufan ini. Jawatankuasa taufan ditubuhkan pada 1968 di bawah pengawasan WMO dan suruhanjaya Sosial dan Ekonomi bagi Asia Pasifik (ESCAP) bg memproosi dan menguruskan usaha meminimumkan kerosakan akibat rebut tropika dan taufan di rantau itu.
Malaysia menyertainya pada 1976 yang mana jawatankuasa itu mempunyai 14 negara termasuk Kemboja, Loas, Filipina, China, Hong Kong, Jepun, Macau Korea selatan, Korea utara, Singapura, Thailand, Amerika Syarikat dan Vietnam. Pada 2000-2001 senarai baru dikeluarkan supaya setiap Negara anggota menamakan taufan dengan menampilkan identiti serantau yang menggunakan nama tempatan seperti bunga, haiwan, ikan, manusia dan sebagainya.
Setiap ngara munyumbang 10 nama. Penggunaan nama taufan dilakukan secara berpusingan mengikut senarai yang disediakan. Malaysia contohnya, mencadangkan nama seperti jelawat,Sepat, Rusa, Nuri dan Mawar. Nama Mawar telah digunakan pada taufan yang melanda Vietnam dan Filipina pada Mei 2005.
Taufan Durian yang melanda Filipina dan Vietnam pada 2006 itu bukan cadangan Malaysia tetapi nama berkenaan diberi oleh Thailand. Taufan Nargis dinamakan sempena nama aktres India pada 1940-an dan 1950-an yang popular hingga kini.
Selepas nama taufan tersebut digunakan ia digugurkan dan tidak digunakan lagi, kerana taufan menyebabkan kadar kematian dan kemusnahan yang tinggi. Antara nama taufan yang sudah dihapuskan termasuk Andrew, Diana, Georges, Jane, Mitch, Rusa, Vamei, Imbudo, Chataan. Sehubungan itu kita kemungkinan selepas ini tidak lagi mendengar nama Katrina dan Nargis yang diketegorikan sebagai terbutuk pernah berlaku.

Saturday, May 10, 2008

Cuti-cuti Malaysia ke Pulau Pangkor!!







Pulau Pangkor ialah sebuah pulau di perairan Selat Melaka. Ia memiliki pantai-pantai yang indah dan bersih serta laut yang jernih biru-kehijauan amat sesuai bagi mereka yang mencari kedamaian. Pulau percutian yang semakin diminati para pelancong dalam dan luar negara. Pantai yang cantik dan pemandangan yang menawan jadi tarikan utama ke Pulau Pangkor.

Terdapat pelbagai jenis penginapan disediakan di dua pantai perkelahan utama Pulau Pangkor iaitu Pantai Pasir Bogak dan Pantai Teluk Nipah. Pasir Bogak menawarkan bilik, hotel, apartment dan chalet manakala Teluk Nipah menawarkan beratus-ratus chalet yang bercirikan seni bina Melayu eksotik. Pakej-pakej yang ditawarkan termasuk pakej percutian (individu, pasangan, keluarga & kumpulan).

Terdapat pelbagai kemudahan di pulau ini supaya percutian anda tidak terganggu. Seperti bank-bank, pejabat pos, hospital, restaurant makanan laut, internet & banyak lagi kemudahan-kemudahan yang lain. Untuk memudahkan anda bergerak kemana-mana anda boleh menaiki teksi (van merah jambu) atau menyewa kereta & motosikal.

Sandwich utk dier!! hihi...try la..Sdap n Simple

Bahan2:
1.Telur
2.Mayonis
3.Bawang
4.Lada
5.Roti

Cara2:
1. Rebus telur 15 minit.
2. Potong bawang dadu.
3. Kupas kulit telur.
4. hancurkan telur dalam mangkuk.
5. Masukkan bawang, mayonis, dan lada.Gaul sebati.
6. Sapu atas roti. Siap sedia untuk dimakan.

Sunday, May 4, 2008

Gelatin Halal or Tak Halal

!!Awas dgn makanan yang mengandungi gelatin yang tidak Halal.

Antara makanan yang sering mengandungi gelatin ialah:

Konfeksioneri (coklat, gula-gula dan lain-lain) , Puding, kek dan pai, Gummi jelli, Pastil berperisa , Yogurt, keju dan butter , Ais-krim , Pencuci mulut segera , Gula-gula getah (Chewing gum) , Produk-produk daging yang diproses

Ada 2 jenis gelatin.. gelatin dari kulit babi n gelatin dari tulang2 haiwan spt lembu,kerbau n sebagainya. Tp tak semestinya Halal.Perlukan penyembelihan oleh Org Islam dan mengikut syariah. Halagel adalah pengeluar gelatin halal di Malaysia. Mari Layari laman web http://halalgelatine.com/my/index.html utk tahu lebih lanjut.

Sassy Girl Chunyang


Mari kite ikuti citer love comedy ni...tiap2 ari sabtu n ahad kul 4 ptg mulai 4 may 08 . Bes tau cite ni.. sweet chunyang n mongryong. Chunyang bdk kampung yang pandai. Mongryong plak bdk nakal n prestasi dia kat skolah makin merosot. Bapa dia anta kat sekolah kampung. Dimana Chunyang sekolah. Ntah mcm mane diorg ni dikahwinkan sebab bapa mongryong nak chunyang ajar n didik mongryong. Mongryong lame2 dia brusaha jgk dlm plajaran dia...na tau lg citer yang bes ni..jum kite tgk ka 8Tv....

Saturday, May 3, 2008

welcome to kadio world

huhu...hye...thanks sbb dtg ka kadiokimono board ni...comment ye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...