TQ follow saya =)

Thursday, September 11, 2008

Orang yang terang-terang menentang Islam- Mustafa Kamal Ataturk


Korang kenal ta Mustafa kamal ataturk ni? Die ni pemimpin atau pengasas turki selepas kerajaan Uthmaniyyah. Cerita ni aku dapat dari Encik Hisyam, Mento aku. Aku tertarik untuk cari lebih lanjut pasal crite die ni kat tnet..lpas tu aku pun masuk dalam blog untuk kongsi bersama anda semua.... Aku bce crite ni dari Melangkah ke alam Misteri by Fazamania. Bes jgk isi lam web kawan tu. Senang-senang lawat la.


Ok...crite kamal ataturk td.. Die ni seorang beragama Islam tp mengamalkan ajaran yahudi secara senyap-senyap..Disebabkan nenek moyang die yahudi die sgt memusuhi khalifah uthmaniyah dan agama Islam.Die telah melakukan macam-macam perkara yang menunjukkan die menentang Islam secara terang-terangan. Antara perkara-perkara nya:


1. Menandatangani perjanjian Luzan


Die buat perjanjian dengan inggeris dan kuasa sekutu barat. Dalam perjanjian tu die setuju untuk menghapuskan sistem khalifah Islamiyah. Dia buat perlambagaan turki baru (yang sekular) dan hapuskan perlembagaan lama yang bercirikan Islam


2. Dia juga Menukar peraturan syariat Islam kepada undang-undang barat


Dia ambil undang-undang sivil, jenayah dari negara barat untuk menukarkan dengan undang-undang Islam.


3. Kamal ataturk ni mengasingkan urusan agama dari politik dan negara.


Dia ambil fahaman sekular dari barat dibawa ke negaranya.


4. Azan dalam bahasa Turki


Pelik sangat. Azan kekal dari mula sekarang hingga hari kiamat.


5. Al-Quran dicetak dalam bahasa turki


6. Memaksa perempuan untuk mendedahkan aurat.


Kaum wanita Islam diturki ketika itu dipaksa untuk buka aurat. Mereka diberi pilihan, jika mahu pakai tudung mesti pakai skirt. Huh! tak masuk akal. Lepastu..kalo nak pakai kain labuh.takleh pkai tudung.


7. Ditukar hari cuti umum pada hari Ahad


Pada zaman pemerintahan Islam dahulu, cuti umum adalah pada hari jumaat. Hari ahad adalah cuti umum bagi negara-negara barat. Manakala kalender juga ditukar dari kalender hijrah kepada kalender masihi. ( perkara ni juga berlaku di negara kita jugak.pikir-pikirkan lah. Jangan kita asyik mengikut cara barat sahaja).


Itulah antara-antara perkara yang tak baik dilakukan oleh Mustafa Kamal Ataturk itu. Jangan lah jadi seperti die ni.perosak agama dan negara.


Di saat kematian nya pula....sangatlah seksa.... Allah telah menurunkan bala ke atas dia.Allah telah datangkan bebagai penyakit yang menyeksa dia dan dia tidak dapat menahan azab seksaan Allah itu. Dia dapat sakit kulit hingga kaki dan gatal-gatal seluruh badan..sakit jantung, darah tinggi, panas sepanjang masa. Sapai dia menyuruh ahli bomba siram rumah dia 24jam dan slimutnya diletak ketulan2 ais.Tapi masih rasa panas lg..


Akibat tak tahan terlalu panas, dia jatuh pengsan 48 jam dan sedar semula dan hilang ingatan. Kemudian dia pengsan lagi dan terus meninggal...Masa dia meninggal takda sape nak memandikan,kapankan dan kuburkan dia. Oleh itu mayat die diawet 9 hari 9 malam. Lepas tu adik dia merayu pada ulama2 untuk uruskan jenazah dia. Mereka pun bersetuju. Tetapi semasa nak kebumikan dia, bumi tidak mahu menerimanya. Sudah cube beberapa kali tapi masih bumi tidak dapat menerimanya.(tidak dapat digambarkan)


Mayat ataturk di awet lagi dan diletak di dalam muziam selama 15 tahun. Selepas itu mayat itu ingin ditanam semula. Dengan kuasa Allah, bumi masih tidak menerima ataturk. Bukan di bumi turki sahaja malah diseluruh dunia. Akhir sekali mayat dia ditanam di atas bukit dicelah-celah batu marmar seberat 44 tan .


Sungguh menyedihkan ada orang begini. Dia sudah pun meninggal dan kita tidak patut untuk mengata dia, cuma jadikan kisah ini iktibar dalam hidup kita. Sejarah mengajar kita........

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...